Carburanții s-au ieftinit din nou, cu 10 bani / Benzina standard a ajuns la 6 lei litrul la unele stații Petrom din Capitală / Plinul de benzină e mai ieftin cu 51 de lei decât în urmă cu o lună

Petrom preturi 20 dec 2022

Benzina și motorina standard s-a ieftinit la Petrom din nou, marți dimineață, cu 10 bani pe litru.  

Seria ieftinirilor fără precedent ale carburanților a început la jumătatea lunii noiembrie. De atunci, prețul benzinei standard a scăzut cu circa 1,20 lei pe litru, iar cel al motorinei standar, cu aproximativ 1,30 lei  pe litru.

Un litru de benzină standard costă la stațiile din București între 6 și 6,06 lei, conform Monitorul Prețurilor și peco-online.

Litrul de motorină standard costă între 7,16 și 7,19 lei.

Este vorba de prețurile de la pompă, valabile după aplicarea compensării de 50 de bani.

Prețurile din imagine sunt cele de la stația Petrom din Calea Vitan nr. 49-55.

Comparativ cu luna trecută, scrie peco-online, prețul mediu al unui litru de benzina a scăzut cu 14,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 51 de lei mai puțin decât în urma cu 30 de zile.

In cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 13,6%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 57,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În aceasta perioadă România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană in topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria și Malta.

În cazul motorinei, România este situată pe locul 6 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Malta și Portugalia.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 8 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, dupa Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Luxemburg, Malta, Slovacia, în timp ce motorina fără taxe comercializata la noi este pe locul al 11-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia și Slovenia.

Pe de altă parte, în aceste zile, guvernul urmează să anunțe dacă va mai acorda și după 1 ianuarie compensarea de 50 de bani pe litru de carburant, după cum a declarat ministrul finanțelor, Adrian Câciu la începutul acestei luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *