Care sunt cele mai bune locuri pentru a începe o companie de construcții în Europa? România, Franța și Polonia sunt candidații principali

caramida, constructii, muncitor Sursa foto: Pixabay

Construcțiile sunt o industrie în continuă dezvoltare care este reprezentată în toată Europa, cu proiecte comerciale și rezidențiale de mari și mici dimensiuni care se regăsesc pe tot continentul, scrie Investment Monitor. În ceea ce privește partea rezidențială, începând cu anul 2022, Polonia și Franța au înregistrat cel mai mare număr de case finalizate. În ceea ce privește numărul de proiecte de construcții începute, însă, România conduce detașat, ceea ce face ca Polonia și Franța să se situeze pe locurile doi și, respectiv, trei.

Industria europeană a construcțiilor înregistrează o nouă creștere

În condițiile în care prețul materialelor a crescut vertiginos, dar industria este în continuare în creștere, cele mai bune locuri din Europa pentru a înființa o companie de construcții prezintă motivele pentru a începe o afacere acolo.

Într-un raport publicat de Eurostat, indicele mediu al producției de construcții în Europa a arătat o creștere de aproximativ 13,1% de la an la an, înregistrată până în iulie 2022.

Această creștere constantă și continuă a proiectelor de lucrări de construcții a consolidat numărul de locuri de muncă în acest sector și a fost parțial susținută de o creștere atât a activităților de construcții de clădiri (17,7%), cât și a lucrărilor de inginerie civilă (6%)

Polonia, în centrul creșterii economice din Europa Centrală

Polonia se află în inima Europei centrale și este împărțită în 16 provincii administrative. Cu o populație de peste 38 de milioane de locuitori, este al cincilea cel mai populat stat membru al UE.

În capitala națiunii, Varșovia, industria construcțiilor este înfloritoare într-o economie diversă care are sectoare importante, printre care se numără educația, agricultura, energia, turismul și industria prelucrătoare.

Polonia găzduiește numeroase nume consacrate în sectorul construcțiilor, cele trei operațiuni de top în ceea ce privește companiile din punct de vedere al veniturilor din Polonia fiind, respectiv, Budimex Group, Strabag Group și PORR Group.

În ceea ce privește cele mai bune locuri pentru a înființa o companie de construcții în Europa, Polonia oferă un proces mai ușor pentru start-up-uri. Guvernul polonez și legislația locală permit înființarea companiilor de construcții cu un număr minim de permise și licențe.

Cu toate acestea, din motive de sănătate și siguranță, poate fi necesară o licență sau un permis pentru anumite funcții tehnice sau mai avansate, cum ar fi proiectarea și munca pe bază de schele.

Acest nivel mai scăzut de birocrație înseamnă că începerea unei afaceri în această industrie oriunde în Polonia se poate face mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor, ceea ce face ca pentru mulți să fie cel mai bun loc pentru a începe o companie de construcții.

Capitala Varșovia este un centru central pentru turism, dar se mândrește, de asemenea, cu un peisaj economic divers, industria construcțiilor jucând un rol semnificativ.

Cu infrastructurile sale stabilite, forța de muncă calificată și expansiunea continuă a industriilor din oraș, Varșovia ar putea fi considerată unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru a înființa o companie de construcții.

Întreprinderile poloneze de construcții nou înființate sunt atrase de stimulentele din zonele economice

Punând accentul pe angajarea de angajați cu calificări corespunzătoare, mai degrabă decât pe solicitarea unor astfel de documente din partea proprietarului afacerii, Polonia reprezintă un mediu fiscal sănătos și un peisaj favorabil afacerilor.

Unul dintre cele mai importante puncte forte ale investiției din Łódź este inițiativa favorabilă mediului de afaceri care a creat Zona Economică Specială Łódź (LSEZ).

Creată în 2020, aceasta este menită să atragă investiții interne pentru oraș și să creeze condiții ideale și profitabile pentru întreprinderile de toate dimensiunile din toate sectoarele industriale.

Bazată pe faptul că Łódź are o locație excelentă, o forță de muncă formată din persoane cu un nivel de educație ridicat și numeroase stimulente fiscale pentru întreprinderile noi și în expansiune, zona a permis o creștere consistentă în mai multe sectoare.

Susținută de Camera de Comerț și Industrie din Łódź, zona nu sprijină doar oportunitățile de investiții. Din punct de vedere operațional, cei care lucrează pentru LSEZ sunt, de asemenea, implicați în logistica demarării și funcționării afacerilor din Łódź, un punct forte semnificativ pentru cei care doresc să investească în Łódź sau să aleagă cel mai bun loc pentru a înființa o companie de construcții din Europa.

Cei care lucrează în cadrul zonei pot beneficia de sprijin și asistență în afaceri în fiecare etapă a procesului de investiții, sprijinind antreprenorii în timp ce investesc în Łódź.

Franța înregistrează o creștere continuă a industriei construcțiilor

Cu o revenire post-pandemică a proiectelor de construcții în întreaga Europă, Franța se bucură de o creștere semnificativă în industria construcțiilor.

Potrivit liderilor din sector, se preconizează că industria franceză a construcțiilor se va bucura de o creștere reală pe termen lung de peste 3%.

Cu o altă prognoză de creștere constantă de 2% sau mai mult pentru următorii patru ani, Franța pare să se profileze ca un concurent atunci când vine vorba de cel mai bun loc pentru a înființa o companie de construcții în Europa.

O parte a creșterii din domeniul construcțiilor care face din Franța o opțiune atractivă pentru companiile de construcții este sprijinul guvernamental. Cu un angajament de îmbunătățire a conectivității regionale prin dezvoltarea transportului feroviar și rutier al țării, legiuitorul stimulează sectorul construcțiilor în cadrul industriei transporturilor.

În cele din urmă, acest lucru are un efect pozitiv prin crearea de noi oportunități de afaceri pentru companiile de construcții.

Datorită prezenței unor companii de top, inclusiv Demathieu, un gigant al construcțiilor fondat în 1861, companiile de construcții care doresc să se deschidă în Franța au la dispoziție o infrastructură stabilită pe care se pot baza.

Fie că este vorba de o clădire industrială, de proiecte de construcții private, de inginerie civilă, de dezvoltarea de drumuri sau de construcții legate de îmbunătățirile aduse infrastructurii feroviare franceze, Franța continuă să fie menționată atunci când se discută despre cele mai bune locuri pentru a înființa o companie de construcții în Europa.

România surpinde prin expansiunea industriei construcțiilor

Cu o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, România este a 12-a țară ca mărime din Europa și al șaselea cel mai populat stat membru al UE.

Națiunea are un PIB (PPP) de aproximativ 547 miliarde de dolari și un PIB pe cap de locuitor (PPP) de 28.189 de dolari, ceea ce, potrivit rapoartelor Băncii Mondiale, face din România o economie cu venituri ridicate.

Companiile stabilite, printre care Frigotehnica, Conarg și Deme Macarale SRL, evidențiază puterea infrastructurii industriei românești de construcții, lucru care poate fi crucial atunci când se caută cel mai bun loc pentru a înființa o companie de construcții în Europa.

În ceea ce privește înființarea unei afaceri în domeniul construcțiilor, peisajul fiscal este propice și în plină expansiune. În plus, România oferă un mediu favorabil afacerilor care poate fi atractiv pentru potențialii investitori.

În conformitate cu legislația actuală și cu orientările de reglementare financiară, companiile de construcții pot fi înființate ca SRL (societate cu răspundere limitată) sau SA (societate pe acțiuni). Aceste opțiuni permit companiilor de construcții să decidă cea mai bună opțiune în funcție de mărimea, amploarea și numărul de proiecte.

Revenire puternică pentru sectorul construcțiilor din România

După recesiunea economică predicată de pandemia Covid-19, industria construcțiilor din România și-a revenit pozitiv.

Rapoartele oficiale prevăd că nivelul cererii de pe piață pentru lucrări de construcții private și comerciale este prognozat să depășească capacitatea actuală a industriei construcțiilor.

Această prognoză ar sugera că este unul dintre cele mai bune locuri pentru a înființa o companie de construcții în Europa, pe baza cererii, ceea ce este de bun augur pentru acest sector.

Pe măsură ce industria construcțiilor prosperă, crește nevoia de mai multe companii de construcții și de capacitate de proiect.

Din ce în ce mai mult, firmele de construcții stabilesc inițiative de colaborare pe termen lung cu companii de proiectare și consultanță, prezentând România ca o piață vibrantă pentru acest sector.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *