Cât ne costă masa de Paște? Exemplu de coș de cumpărături, realizat de o cooperativă agricolă: 180 de lei

pastele in canada

 

Coșul de Paște pentru anul acesta rămâne la valoarea de 180 de lei, conform calculelor făcute de Cooperativa Țara Mea, care are peste 1.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.

“Deși toate prețurile materiilor prime s-au majorat în acest an, Cooperativa Tara Mea a reușit sa obțină un preț al coșului de cumparaturi pentru masa de Paști similar cu cea de anul trecut”, precizează reprezentanții cooperativei. Pentru o parte dintre produse, preturile au avut o creștere ușoară, de 2-10%  față de anul trecut. “După un an dificil în care s-au luptat cu seceta, producătorii de legume autohtone sunt pregătiți să aducă  la raft legume și verdețuri de sezon, la prețuri constante, sau cu maximum 10% mai mari față de anul trecut” spun reprezentanții asociației.

Coșul de cumpărături pentru masa de paște este estimat de reprezentanții Țara Mea la 180 de lei, un nivel similar cu cel de anul trecut. Acesta include produsele tradiționale: carne de miel, ouă, cozonac, legume și lactate.

Pentru ouă, exemplul de coș de paște vine cu un preț de 8,99 lei pentru un cofraj de 30 bucăți. “Menținerea prețului constant la ouă, în această perioadă atât de importantă pentru toți românii, a constituit una dintre prioritățile noastre în ultimii ani. A fost greu. În urma cu 3-4 ani înregistram creșteri chiar și de 200% in perioada sărbătorilor”, a declarat Florin Burculescu. “Prețul cărnii de miel este și el în creștere, cu 10 – 40% în raport cu anul trecut, dar cu mult mai mic față de nivelul din celelalte țări din Uniunea Europeană, ceea ce spune multe despre eforturile producătorilor români”, spun reprezentanți cooperativei. Consumul de carne de oaie este mic în România – 2,2 kg/cap locuitor, în 2018, potrivit INS. Românii consumă, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paște și preferă carnea autohtonă. În 2020, importurile au scăzut ușor per total, față de 2018, pe fondul pandemiei de COVID-19. Principalii furnizori externi sunt Ungaria, Belgia, Italia, Olanda, carnea dezosată având cea mai mare pondere în importuri. Volumul importurilor se situează, în general, în jurul a 100 de tone/an, valoarea acestora fiind de circa 600 mii euro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *