Ce măsuri iau guvernele din Europa pentru a reduce facturile la energie și cum se compară cu ajutorul dat de România

Redacția sept. 11, 2022 1 comentarii
factura, facturi, bancnote, lei, bani

Inflația galopantă a declanșat o criză a costului vieții în întreaga Europă, iar guvernele intervin pentru a încerca să protejeze gospodăriile și întreprinderile de creșterea aparent nesfârșită a prețurilor la energie.

Inflația în Europa a sărit la un nou maxim istoric de 9,1% în luna august, alimentată de creșterea costurilor energiei. Nu există niciun semn de ameliorare a crizei energetice în curând, în timp ce Europa se pregătește pentru posibilitatea ca Rusia să își întrerupă complet livrările de gaze naturale ca urmare a sancțiunilor Occidentului.

Euronews.com a realizat o listă cu măsurile pe care guvernele din Europa le aplică pentru a ajuta populația și companiile în această perioadă. 

Cum se compară România cu măsurile propuse sau adoptate de alte țări din Europa. Guvernul a pus în aplicare un sistem de plafonare a facturilor la gaze și electricitate pentru gospodării și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar. Prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

În schimb, scad unele praguri de consum la energie electrică. Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Ordonanța scade de la 250 lei la 150 lei prețul cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă gaze către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

Ministrul Finanțelor a estimat că impactul bugetar al noii ordonanțe de urgență pe energie este de un miliard de lei pe lună

Marea Britanie

Marea Britanie a plafonat prețul pentru cele mai utilizate contracte de energie pentru uz casnic, dar facturile au crescut în continuare. Pentru majoritatea gospodăriilor britanice, analiștii estimează că facturile la energie electrică vor crește până la aproximativ 3.500 de lire sterline (4.136 de euro) pe an. Cele mai pesimiste previziuni se ridică la 6.000 de lire sterline (7.090 euro) pe an.

Un studiu realizat de Universitatea din York prevede că peste jumătate dintre gospodăriile britanice vor fi afectate de creșterea prețului la combustibil până în ianuarie 2023.

Liz Truss, noul premierul Marii Britanii, a anunțat săptămâna aceasta un pachet de măsuri estimat la 150 de miliarde de lire sterline pentru a proteja Marea Britanie de creșterea prețurilor la energie, dar cu o acoperire de doar șase luni pentru întreprinderi, comparativ cu doi ani pentru gospodării.

Intervenția dramatică a statului a fost însoțită de promisiuni de creștere a producției interne de petrol și gaze – inclusiv a producției de gaze de șist prin fracturare – și de reforme ale pieței energetice.

O „garanție a prețului energiei” va limita facturile medii anuale ale gospodăriilor la 2.500 de lire sterline în următorii doi ani.

Suma maximă pentru consumul tipic de energie al unei gospodării ar fi trebuit să crească anterior la peste 3.500 de lire sterline în octombrie, iar unele proiecții arătau că facturile ar fi depășit 6.000 de lire sterline anul viitor.

Reducerea anunțată în prealabil de 400 de lire sterline pentru facturile de energie va fi păstrată, iar taxele ecologice care costă 150 de lire sterline vor fi eliminate temporar, ceea ce înseamnă că facturile gospodăriilor vor rămâne aproximativ la nivelul lor actual de 1.971 de lire sterline.

Întreprinderile și organismele din sectorul public, cum ar fi școlile, vor primi un „sprijin echivalent” cu cel acordat gospodăriilor – dar numai pentru șase luni.

După cele șase luni, Truss a declarat că sprijinul continuu se va concentra pe „industriile vulnerabile”. O analiză va decide care întreprinderi ar trebui să fie vizate. Este probabil ca această revizuire să fie foarte controversată

Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (473 de euro) la facturile de energie pentru fiecare gospodărie, care fie va fi plătită direct în conturile care au o plată automată stabilită către furnizorul de energie, fie va putea fi solicitată separat de către familii.

Gospodăriile care se luptă deja să se descurce și care au primit deja ajutoare guvernamentale vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline (768 de euro), pe lângă reducerea de 400 de lire sterline, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire sterline (355 de euro) în această iarnă.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi o plată de 150 de lire sterline (177 de euro) pentru a acoperi creșterea costului vieții.

Italia

Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea bruscă a costurilor energiei și a prețurilor de consum. Acest ajutor se adaugă la cele aproximativ 35 de miliarde de euro prevăzute în buget din ianuarie pentru a combate criza costului vieții.

Un proiect consultat de Reuters arată că guvernul ar urma să extindă un bonus de 200 de euro plătit în iulie italienilor cu venituri mici și medii care nu l-au primit anterior.

Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a taxa companiile care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie și promovează un plafon pentru prețul gazelor la nivel european pentru a contribui la limitarea vârfurilor de preț.

Spania

La fel ca Italia, Spania a decis să impoziteze companiile energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.

Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.

La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile la gaze, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât o medie de 50 de euro pe megawatt-oră.

Franța

Franța oferă, de asemenea, o plată unică cetățenilor săi pentru a-i ajuta să facă față vremurilor dificile, deși suma de doar 100 de euro este considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia.

Dar Franța a intensificat jocul la sursă, forțând furnizorul de energie de stat EDF și obligându-l să limiteze creșterile prețurilor angro la electricitate la 4 % timp de un an. Se estimează că această măsură va costa 8,4 miliarde de euro.

De asemenea, taxa internă pe consumul final de energie electrică a fost redus de la 22,50 euro pe megawatt/oră la doar 1 euro pe megawatt/oră pentru gospodării și la 0,50 euro pentru întreprinderi.

Danemarca

În luna iunie, legislatorii danezi au convenit asupra unui ajutor în numerar pentru persoanele în vârstă și asupra altor măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze (417 milioane de euro), inclusiv o reducere a unei taxe pe prețul energiei electrice.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, o măsură pe energie în valoare de 2 miliarde de coroane daneze (269 milioane de euro), care va fi plătit la peste 400.000 de gospodării afectate de creșterea facturilor la energie.

Germania

Germania, care s-a străduit să reducă dependența sa puternică de gazul rusesc, s-a angajat să reducă taxa pe valoarea adăugată la gazele naturale de la 19% la 7% până la sfârșitul lunii martie 2024.

De asemenea, Germania a aprobat două pachete de ajutor în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii să facă față creșterii prețurilor la energie în acest an.

Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o sumă forfetară unică de 300 de euro pentru prețul energiei, transferată prin intermediul fișei de salariu a angajatorului. Familiile care primesc alocații pentru copii vor primi 100 de euro în plus pentru fiecare copil, în timp ce persoanele care primesc ajutoare sociale vor primi o plată unică de 200 de euro. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o suplimentare de 270 de euro pentru persoanele care beneficiază de ajutor pentru locuință.

Țara oferă, de asemenea, bilete subvenționate pentru transportul în comun.

Cu toate acestea, gospodăriile germane vor trebui să plătească cu aproape 500 de euro mai mult pe an pentru gaz, datorită unei noi taxe – care va fi impusă începând cu luna octombrie – care va ajuta companiile de utilități să acopere costurile de înlocuire a livrărilor rusești.

Țările de Jos

Guvernul olandez, care se așteaptă ca inflația să atingă 5,2% în acest an, oferă gospodăriilor eligibile o alocație energetică unică de 800 de euro.

De asemenea, guvernul reduce TVA-ul la energie de la 21% la 9% și reduce taxele pe benzină și motorină cu 21%, plafon care va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

Grecia

Din septembrie anul trecut, Grecia a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro sub formă de subvenții pentru energie și alte măsuri pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și fermierii să își plătească facturile la electricitate și gaz.

Subvențiile absorb până la 90% din creșterea facturilor lunare de energie electrică pentru gospodării și 80% din creșterea pentru firmele mici și mijlocii.

Norvegia

În timp ce prețurile de pe piața energiei cresc în întreaga lume, norvegienii vor plăti doar o sumă fixă decisă de guvern anul trecut. 

Conform unei scheme introduse de guvern în 2021, norvegienii plătesc integral facturile doar atunci când prețurile sunt sub 70 de coroane (7 euro) pe kWh. Atunci când facturile la energie depășesc acest prag, guvernul acoperă 80% din total.

În ciuda acestui lucru, se pare că norvegienii se luptă în continuare să își plătească facturile, iar guvernul analizează alte opțiuni pentru a ajuta gospodăriile în această iarnă.

Bulgaria

În luna mai, Bulgaria a aprobat un pachet de 2 miliarde de levi (1 miliard de euro) menit să protejeze companiile și consumatorii cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie și alimente cauzată de conflictul din Ucraina.

Începând din iulie, guvernul oferă, de asemenea, o reducere de 0,25 levi (0,13 euro) pe litru de benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat și metan până la sfârșitul anului și elimină accizele la gazele naturale, electricitate și metan.

Finlanda

Guvernul finlandez a declarat la 4 septembrie că intenționează să ofere garanții de lichiditate în valoare de până la 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic, pentru a contribui la prevenirea unei crize financiare.

„Programul guvernamental este o opțiune de finanțare de ultimă instanță pentru companiile care, altfel, ar fi amenințate de insolvență”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin în cadrul unei conferințe de presă.

Ungaria

Ungaria a plafonat prețurile cu amănuntul la carburanți la 480 de forinți (1,19 euro) pe litru începând din noiembrie, cu mult sub prețurile actuale de pe piață. Măsura a dus la o astfel de creștere a cererii încât guvernul a fost nevoit să limiteze eligibilitatea pentru acest program.

Creșterile bruște ale prețurilor la gaze și electricitate au forțat, de asemenea, guvernul să reducă plafonarea de ani de zile a facturilor de utilități cu amănuntul, stabilind limita la nivelul consumului mediu național, prețurile de pe piață aplicându-se peste acest nivel.

Ungaria a impus, de asemenea, o interdicție de export de combustibili și a relaxat recent reglementările privind exploatarea forestieră pentru a răspunde cererii crescute de combustibili solizi, cum ar fi lemnul de foc.

Polonia

Polonia a anunțat reduceri de taxe pe energie, benzină și produse alimentare de bază, precum și ajutoare în numerar pentru gospodării. De asemenea, a prelungit până în 2027 prețurile reglementate la gaze pentru gospodării și instituții precum școlile și spitalele.

În iulie, guvernul a convenit asupra unei plăți unice de 3 000 de zloți (633 de euro) pentru gospodării, pentru a contribui la acoperirea creșterii costului cărbunelui. 

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că costul total al reducerii prețurilor la energie în Polonia va ajunge la aproximativ 50 de miliarde de zloți.

Suedia

Suedia a pus deoparte 6 miliarde de coroane suedeze (559 milioane de euro) pentru a compensa gospodăriile cele mai afectate de creșterea prețurilor la electricitate.

Prim-ministrul Magdalena Andersson a declarat la 3 septembrie că Suedia va oferi câteva sute de miliarde de coroane suedeze sub formă de garanții de lichiditate firmelor din domeniul energiei pentru a evita o criză financiară după ce Gazprom a închis gazoductul Nord Stream 1.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Romania ajuta tot hotii cata vreme baietii destepti au distrus sistemul energetic si nu mai asigura nici consumul constant daramite consumul orelor de varf. Populatia talharita si saraca va fi si mai saraca iar talharii si specialii vor fi si mai bogati. Baza e festila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *