BREAKING Schimbări pentru schema de sprijin pentru facturi: Prețurile pentru populație vor fi plafonate până în august 2023. IMM-urile și instituțiile publice plătesc preț plafonat doar pentru 85% din consum/ Lovitură pentru centralele electrice ale Petrom și Romgaz: Prețul gazelor folosite pentru producția de energie electrică, plafonat la 100 lei/MWh/ Taxă de solidaritate pentru toți actorii din energie

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Ministerul Energiei a publicat proiectul de ordonanță de urgență care aduce schimbări pentru schema de sprijin pentru facturi și a prelungit perioada de aplicare a măsurilor până în august 2023 (față de martie 2023).

  • UPDATE Mediul de afaceri, printre care Confederația Patronală Concordia, a criticat modul de adoptare al noii ordonanțe de urgență.

Potrivit documentului, prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

În schimb, scad unele praguri de consum la energie electrică. Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Ordonanța scade de la 250 lei la 150 lei prețul cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă gaze către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

Guvernul obligă producătorii de gaze să vândă gazele folosite pentru producția de energie electrică cu 100 lei/MWh, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 octombrie 2023.

Reamintim că centrala de la Brazi a Petrom este producător de energie electrică pe bază de gaze. Așadar, OMV Petrom va fi obligat să își vândă singur gaze cu numai 100 lei/MWh pentru a putea continua să producă energie electrică la Brazi. Este așadar pusă sub semnul întrebării activitatea acestei centrale, în contextul în care producția de energie electrică din gaze va fi foarte păguboasă, iar compania poate în schimb să vândă gazul la un preț mai avantajos pe piață. (Și Romgaz are o centrală de producție de energie electrică pe bază de gaze, la Iernut, însă aceasta nu a început încă producția)

Guvernul introduce de asemenea o taxă de solidaritate care va fi plătită, începând cu data de 1 septembrie 2022, de către: producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro.

Această taxă va fi plătită de companii în fiecare lună, până în data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează, și ea va intra la „Fondul de Tranziție Energetică”.

Taxa de solidaritate va reprezenta 100% din diferența dintre prețul mediu de tranzacționare a energiei pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) din ziua anterioară tranzacției și prețul de achiziție.

Potrivit ordonanței, vânzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi și/sau furnizori cu activități de trading, în scopul vădit de a crește prețul, se va sancționa de către ANRE cu amendă de 5% din cifra de afaceri.

Guvernul mai precizează că ANRE va calcula sumele de decontat pentru furnizorii de energie electrică la o valoare maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice de 1.300 lei/MWh. Pentru context, joi, pe PZU, prețul mediu al energiei era de 2.700 lei/MWh.

Reamintim că Guvernul se reunește chiar joi în ședință pentru a aproba această ordonanță de urgență, pe care a publicat-o abia joi după amiază. Ședința a fost deja amânată cu o oră și jumătate, potrivit agendei oficiale a executivului. Ședința era programată la ora 15.00, dar a fost amânată pentru 16.30. În guvern au loc discuții încă de dimineață pe tema ordonanței, existând neînțelegeri între diferiții actori cu privire la prevederi, potrivit informațiilor G4Media.

Conform surselor Economedia, proiectul de ordonanță nu a fost trimis la Consiliul Economic și Social pentru aviz.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *