Radu Burnete, Concordia, despre schimbările aduse ordonanței pe energie: Este incredibil că avem din nou Ordonanțe adoptate fără să le vadă nimeni. Crește considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave

Carmen Radu sept. 1, 2022 2 comentarii
contor, energie electrica, curent

Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, critică faptul că Guvernul a adoptat din nou fără consultări ordonanța de urgență care schimbă măsurile de sprijin la energie și spune că astfel de acte cresc considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și cu costuri prea mari.

„Este incredibil că avem din nou Ordonanțe de Urgență adoptate fără să le vadă nimeni, fără o minimă consultare publică sau un aviz al Consiliului Economic și Social. Suntem la a 3-a încercare de a găsi o rezolvare pentru o problemă care privește pe toată lumea. Cele două încercări de până acum de a găsi un cadru adecvat au lăsat mult de dorit. Guvernul și Parlamentul sunt suverane și trebuie să ia decizii în interesul tuturor cetățenilor. O Ordonanță de Urgență despre care nu știa nimeni cu 2-3 zile înainte nu are cum să fie in interesul tuturor, atâta timp când nimeni nu a fost consultat. O Ordonanță de urgență despre care află toată lumea din presă cu puțin timp înaintea adoptării nu respectă nici legea, nici interesul public”, arată Radu Burnete, director executiv al Concordia.

El susține că singurii responsabili, în cazul în care efectele vor fi dezastruoase, sunt cei care au trecut în acest fel un document crucial pentru toți cetățenii României.

„Concordia a cerut mereu un lucru simplu: să discutăm, să înțelegem, să existe transparență și să avem ocazia, noi sau membrii noștri, să ne spunem opinia, în calitate de parteneri de dialog social. Toată lumea încearcă să înțeleagă ce s-a decis. Nu știm decât frânturi și nu avem nicio analiză. Colegii mei din industrie sunt de abia la prima lectură. Știu că nu folosim capacitatea noastră colectivă de a găsi soluții rezonabile unor probleme extraordinare. Faptul că nu există o discuție și atunci când ea există nu ascultă nimeni, crește considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și ceva din ceea ce este încropit în grabă să se prăbușească și odată cu el siguranța tuturor. Atunci va exista dorința dialogului, dar e posibil să fie prea târziu și cu niște costuri prea mari. Pentru toți”, transmite Burnete de la Concordia.

Reamintim că Guvernul a adoptat chiar joi în ședință această ordonanță de urgență, pe care a publicat-o abia joi după amiază. Ședința a fost deja amânată cu o oră și jumătate, potrivit agendei oficiale a executivului. Ședința era programată la ora 15.00, dar a fost amânată pentru 16.30. În guvern au loc discuții încă de dimineață pe tema ordonanței, existând neînțelegeri între diferiții actori cu privire la prevederi, potrivit informațiilor G4Media. Conform surselor Economedia, proiectul de ordonanță nu a fost trimis la Consiliul Economic și Social pentru aviz. Guvernul a explicat că nu a fost nevoie de avizul CES, pentru că a promovat doar modificări la o ordonanță deja avizată de CES.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

  1. Mediul privat din Romania nu are taria sa raspunda coerespunzator tilhariei si minciunii guvernamentale . Reprezentantii mediului privat din Romania au comportament de mielusei fata de lupii din politica . Asta e tot ce puteti ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *