Cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC, se așteaptă la o cerere mai slabă din cauza încetinirii economiei globale / În ultimul trimestru din 2022 a avut o creștere record a profitului de aproape 80 %

Redacția ian. 12, 2023 0 comentarii
cip chip cipuri semiconductor sursa TSMC

Producătorul taiwanez de cipuri TSMC, principalul furnizor al Apple, a avertizat că veniturile din primul trimestru vor scădea cu până la 5% și va reduce investițiile anuale, deoarece se așteaptă la o cerere mai slabă din cauza încetinirii economiei globale, scrie Reuters.

Perspectivele pesimiste urmează după un salt de 78% în profitul din trimestrul al patrulea, care a depășit previziunile. Sectorul tehnologic global se confruntă cu o înrăutățire a cererii de consum provocată de inflația ridicată, de creșterea ratelor dobânzii și de o încetinire economică.

Cu toate acestea, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) , cel mai valoros producător de cipuri din lume, a prognozat o revenire a creșterii în a doua jumătate a acestui an.

“Preconizăm că ciclul semiconductorilor va atinge punctul minim undeva în prima jumătate a anului și vom vedea o revenire în a doua jumătate a anului 2023”, a declarat directorul general C.C. Wei, adăugând că revenirea va fi stimulată de lansarea de noi produse, cum ar fi bunurile cu inteligență artificială.

Veniturile din primul trimestru sunt estimate a fi între 16,7 miliarde de dolari până la 17,5 miliarde de dolari, față de 17,57 miliarde de dolari cu un an înainte.

Poziția dominantă a TSMC în fabricarea unora dintre cele mai avansate cipuri pentru clienți high-end, precum Apple, a protejat-o de declin. Însă compania va fi probabil victima încetinirii tot mai accentuate a creșterii economice, trimestrul actual urmând să marcheze probabil prima scădere a vânzărilor din ultimii patru ani.

Al patrulea trimestru “a fost atenuat de slăbirea cererii de pe piața finală și de ajustarea stocurilor clienților”, a declarat directorul financiar Wendell Huang, adăugând că astfel de condiții se vor prelungi în primul trimestru.

TSMC, cea mai valoroasă firmă listată la bursă din Asia, susținută de conglomeratul de investiții Berkshire Hathaway al miliardarului Warren Buffett, a declarat în repetate rânduri că afacerile vor continua să beneficieze de o “mega-tendință” a cererii de cipuri de calcul de înaltă performanță pentru rețelele 5G și centrele de date, precum și de o utilizare sporită a cipurilor în gadgeturi și vehicule.

Aceasta a reiterat joi că încetinirea cererii este o problemă ciclică și că, în general, 2023 va fi un an de ușoară creștere pentru companie.

TSMC a declarat că intenționează să își intensifice producția în afara Taiwanului, în condițiile în care atenția globală se concentrează asupra planului său de investiții și diverse guverne flutură stimulente pentru a stimula producția de cipuri în țările lor.

Pentru perioada octombrie-decembrie, TSMC a înregistrat un profit net record de 295,9 miliarde de dolari T (9,72 miliarde de dolari), de la 166,2 miliarde de dolari T cu un an înainte. Asta în comparație cu media de 289,44 miliarde de dolari taiwanezi a celor 21 de estimări ale analiștilor compilate de Refinitiv.

Veniturile au urcat cu 26,7% la 19,93 miliarde de dolari, față de intervalul estimat anterior de TSMC de 19,9 miliarde de dolari – 20,7 miliarde de dolari.

 

Foto: TSMC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *