CEO OTP Bank: “La fel ca oferta generală de creditare, finanţarea imobiliară va suporta şi o creştere a costurilor de finanţare”

Redacția ian. 3, 2022 0 comentarii
banca, credit, calcule, calculator

În ceea ce priveşte performanţa împrumuturilor din acest an, “piaţa va creşte liber”, independent de consecinţele COVID-19, spune Gyula Fater, CEO, OTP Bank România, într-un interviu pentru Agerpres. La fel ca oferta generală de creditare, finanţarea imobiliară va suporta şi o creştere a costurilor de finanţare. Acesta estimează că prețurile din piața imobiliară vor continua să crească și în 2022.

“Pe termen lung, pe zona de împrumuturi, nevoile şi solicitările se vor orienta către oferte bancare personalizate, întrucât noile tehnologii, AI şi chatbot, deja accelerate pe fondul pandemiei, vor impulsiona procesul de personalizare a produselor şi serviciilor bancare în conformitate cu nevoile de finanţare. Iar acest val este deja aici”, spune Fater.

“În ceea ce priveşte performanţa împrumuturilor din acest an, estimăm că piaţa va creşte liber, independent de consecinţele COVID-19. La fel ca şi oferta generală de creditare, finanţarea imobiliară va suporta şi o creştere a costurilor de finanţare. Cât de mult depinde de evoluţia IRCC, de modul în care băncile vor lua în considerare ajustarea marjelor pentru a-şi menţine ofertele atractive şi, cel mai important, de riscul de credit al clientului. Preţurile imobiliarelor au crescut deja în 2021, după creşterea generală a preţurilor materialelor de construcţii, iar tendinţa va continua şi în 2022 cel puţin până când inflaţia va fi sub control şi creşterea generală a preţurilor va încetini”, consideră șeful OTP.

Acesta a mai menționat că împrumuturile de consum înregistrează, de asemenea, un ritm foarte activ, cu noi plăţi stabilite a depăşi valorile din anii precedenţi. “Cu toate acestea, rambursarea ridicată şi refinanţarea portofoliului existent va duce la o creştere anuală de o singură cifră a soldului (+3% pe an). Împrumuturile acordate persoanelor juridice au menţinut tendinţa de creştere şi în anul 2021. Datele din trimestrul al treilea arată că volumul împrumuturilor acordate IMM-urilor şi corporaţiilor a crescut cu 11% comparativ cu trimestrul anterior”, a mai spus CEO-ul OTP.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.