În cazul în care turul doi al alegerilor prezidențiale din România va fi câștigat de candidatul suveranist-extremist, perspectivele economice pe termen mediu și lung devin “foarte sumbre”, au explicat pentru Economedia analiștii Romanian Economic Monitor, proiect de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Pot fi puse în pericol investiții, investiții străine, fonduri UE și gestionarea deficitului bugetar.
“Rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică va avea consecințe economice nefavorabile deja pe termen scurt”, spun economiștii. Aceștia consideră că, din perspectiva anului în curs și strict din punct de vedere economic, ar fi fost mai favorabil dacă Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare, s-ar fi calificat în turul doi. Aceasta cu condiția să fi avut și șanse reale să câștige alegerile în fața candidatului extremist George Simion.
“După cum se conturează turul doi, devine însă tot mai clar că se va forma probabil un nou guvern — o schimbare care aduce din nou incertitudini într-un context în care gestiunea deficitului bugetar nu mai suportă amânări sau instabilitate. Este deja foarte târziu pentru a anunța și implementa reformele fiscale necesare, iar o eventuală cădere a guvernului actual ar face și mai improbabilă o intervenție bugetară eficientă până în vară. Consecința directă ar fi încă un deficit bugetar major, chiar și mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce ar putea duce la efecte economice extrem de grave”, a transmis pentru Economedia echipa Romanian Economic Monitor. Referirile la schimbarea guvernului vin în contextul informațiilor privind o posibilă demisie a premierului Marcel Ciolacu, după rezultatele din primul tur al alegerilor.
Economiștii califică drept o “mare greșeală” declarația făcută ieri de Marcel Ciolacu, care sugera că, dacă Antonescu nu câștigă, România riscă să devină insolvabilă. “Un astfel de mesaj, transmis în ziua alegerilor, afectează în mod direct percepția investitorilor și stabilitatea piețelor, alimentând nesiguranța într-un moment deja fragil”, spun cercetătorii.
Deși în acest moment putem vorbi doar despre consecințe economice negative pe termen scurt, există și scenarii mai optimiste pe termen mediu și lung, spun economiștii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“În cazul în care atât președintele, cât și guvernul sau viitorul guvern vor fi ferm angajați pe direcția europeană, asumată de candidatul Nicușor Dan în cadrul campaniei electorale, se poate contura un cadru mai predictibil, în care investițiile și reformele structurale să beneficieze de sprijin și stabilitate. În schimb, dacă turul doi va fi câștigat de candidatul suveranist-extremist, perspectivele economice pe termen mediu și lung devin la rândul lor foarte sumbre, cu riscuri semnificative pentru poziția României în cadrul UE și pentru sustenabilitatea dezvoltării economice a țării“, transmit economiștii.
Consecințele negative s-ar vedea pe mai multe planuri economice: vorbim, printre altele, despre fonduri UE periclitate și despre riscuri legate de investiții și investiții străine și de gestionarea deficitului bugetar.
Vezi și:
și