CFR Infrastructură a publicat „lista neagră” a constructorilor care nu respectă termenele din contracte. Certificate negative intermediare pentru șantierele întârziate dintre Brașov – Sighișoara și Simeria, în timp ce pe linia București – Giurgiu, PORR este în grafic cu lucrările

CFR SA modernizare CF

CFR Infrastructură a emis certificate intermediare negative pentru constructorii și asocierile care lucrează pe Coridorul Brașov – Sighișoara – Simeria, cel mai important proiect feroviar în execuție cu fonduri europene din România. Pentru nerespectarea termenelor din contracte au primit aceste certificate negative constructori precum Aktor, Alstom, Arcada, Astaldi, FCC, SWIETELSKY BAUGESELLSCHAFT m.b.H., firme mari care lucrează pe șantierele finanțate prin fonduri europene POIM și CEF, precum linia Brașov – Sighișoara pentru care deja s-au pierdut sute de milioane de euro finanțare. Un singur mare șantier este în grafic, PORR (Austria) urmând să finalizeze contractul de aproape 100 de milioane de euro pentru linia București – Giurgiu la sfârșitul anului viitor.

Certificatele negative se emit pentru toate firmele din asocierea care nu respectă graficele respectivul contract, chiar dacă unele firme din respectiva asociere penalizată de CFR Infrastructură sunt cunoscute pentru seriozitate, cum ar fi Alstom sau Arcada.

Certificatele constatatoare se emit la fiecare trei luni, iar la trei certificate negative CFR Infrastructură poate rezilia contractele (n.r în realitate situație puțin probabilă pentru proiectele întârziate dar ceva mai avansate cum este Sighișoara – Simeria, spre deosebire de Brașov – Sighișoara, unde două din cele trei loturi sunt sub 15%).

„CFR SA a emis primele DOCUMENTE CONSTATATOARE INTERMEDIARE NEGATIVE la contractele feroviare

Pentru contractele de execuție 𝗅𝗎𝖼𝗋ă𝗋𝗂 au fost emise 𝖽𝗈𝖼𝗎𝗆𝖾𝗇𝗍𝖾 𝖼𝗈𝗇𝗌𝗍𝖺𝗍𝖺𝗍𝗈𝖺𝗋𝖾 𝗂𝗇𝗍𝖾𝗋𝗆𝖾𝖽𝗂𝖺𝗋𝖾 𝗇𝖾𝗀𝖺𝗍𝗂𝗏𝖾 pentru următoarele asocieri:
Asocierea Webuild-FCC-Salcef-Thales
Asocierea RailWorks (formată din AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.)
Asocierea FCC Construccion SA – ASTALDI SpA – CONVENSA (Contratas y Ventas, S.A.)
Asocierea RailWorks Simeria-Sighisoara
Asocierea RailWorks (formată AKTOR SA , Alstom Transport SA și ARCADA)
– Asocierea ALSTOM TRANSPORT S.A. – SWIETELSKY BAUGESELLSCHAFT m.b.H. – ASTALDI S.p.A. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. – DAFORA S.A.
Pentru contractele de 𝖼𝗈𝗇𝗌𝗎𝗅𝗍𝖺𝗇ță și verificarea execuției lucrărilor a fost emis documentul constatator intermediar negativ pentru asocierea:
Asocierea Metropolitana Milanese S.p.A. (formată din SC Exe Company Ro SRL, Progettisti Associati Tecnarc SRL, 3TI Progetti Italiza Ingeneria Integrata SPA)
CFR SA trage astfel un semnal de alarmă, de care trebuie să țină cont toți antreprenorii, astfel încât să-și îmbunătățească activitatea, să accelereze ritmul de lucru și să recupereze întârzierile înregistrate în derularea contractelor! CFR SA a emis primele 𝖽𝗈𝖼𝗎𝗆𝖾𝗇𝗍𝖾 𝖼𝗈𝗇𝗌𝗍𝖺𝗍𝖺𝗍𝗈𝖺𝗋𝖾 𝗂𝗇𝗍𝖾𝗋𝗆𝖾𝖽𝗂𝖺𝗋𝖾 𝗇𝖾𝗀𝖺𝗍𝗂𝗏𝖾, conform prevederilor Articolului 161 alin. (5^2) din HG nr. 394/2016 cu modificările și completările ulterioare: „Prin excepţie de la termenele prevăzute la art. 161 alin. (1) lit. a)-e), autoritatea contractantă are dreptul de a emite documente constatatoare şi pe perioada derulării contractului, la fiecare 90 de zile de la momentul semnării contractului, în cadrul cărora vor fi consemnate cel puţin stadiul contractului şi, dacă este cazul, eventualele întârzieri/deficienţe în implementarea contractului, precum şi eventualele daune cauzate din culpa contractantului”.

Sursa CFR Infrastructură

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *