CFR Infrastructură a semnat contractul pentru restaurarea Gării Regale Curtea de Argeș, monument istoric de importanță națională. În 2017, la Funeraliile Regelui Mihai I, fațada a fost acoperită cu o pânză pentru a masca paragina în care a lăsat-o CFR

Curtea de Argeș CFR

Gara Regală Curtea de Argeș, monument istoric de importanță națională și una dintre cele mai frumoase construcții feroviare din România va fi, în sfârșit, restaurată. După ani de promisiuni, Ministerul Transporturilor, prin CFR Infrastructură reușește să semneze contractul pentru restaurarea și reabilitarea clădirii de călători din stația Curtea de Argeș. Construită în 1898 în perioada domniei Regelui Carol I, lucrare a arhitecului italian Giulio Magini care a ilustrat stilul național, Gara Curtea de Argeș a devenit oglinda nepăsării din sistemul feroviar românesc, momentul de maximă rușine fiind în 2017, la Funeraliile Regelui Mihai I atunci când fațada clădirii a fost acoperită cu pânze uriașe pentru a-i ascunde paragina. Durata contractului de aproape 9 milioane de lei este de 36 de luni din care 12 luni avize și proiectare și 24 de luni pentru execuție.

Anunțul CFR Infrastructură : ,,Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că SRCF CRAIOVA a semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF CURTEA DE ARGEȘ, contract în valoare de 8,74 milioane lei. SRCF Craiova şi Asocierea S.C. EURAS S.R.L – S.C. ARHING S.R.L (România) au semnat contractul, în valoare de 8.749.082,33 lei, fără TVA, pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeş. Durata contractului este de 36 de luni, aferentă etapelor de elaborare/aprobare a proiectului tehnic, obţinerea avizelor/autorizaţiilor şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători, iar sursa de finanțare este asigurată din fornduri proprii ale CFR SA.

Obiectivele generale ale acestui contract (proiectare și execuție lucrări) sunt:

→ reparaţii şi consolidarea structurii de rezistenţă

→ restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal

→ înlocuirea învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape

→ reparaţii locale şi biocidare la şarpantă;

→ reparații instalaţii electrice, termice şi sanitare.

Menționăm faptul că, lucrările de reparaţii, restaurare şi reabilitare a clădirii de călători se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale, în baza avizului emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Gara Regală din Curtea de Argeș fiind clădire arhitecturală, declarată monument istoric de importanță națională și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice.” a transmis marți, CFR.

Gara Curtea de Argeș a fost inaugurată la 27 noiembrie 1898, dată la care s-a dat în circulație și linia CFR Pitești-Curtea de Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *