China nu va mai construi centrale pe cărbune noi în străinătate, anunţă Xi Jinping în Adunarea Generală a ONU

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina

China urmează să înceteze să mai construiască centrale pe cărbune în străinătate, în cadrul luptei împotriva modificărilor climatice, a anunţat preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat în Adunarea Generală a ONU, relatează agenția AFP, citată de news.ro.

Liderul chinez a făcut acest anunţ în urma unor cereri în acest sens ale unor organizaţii de apărarea mediului.

„China îşi va consolida susţinerea altor ţări, în vederea favorizării energiilor verzi şi cu puţin carbon şi nu va construi noi centrale pe cărbune în străinătate”, a anunţat el, marţi, într-un discurs preînregistrat.

ONG-uri au îndemnat Beijingul să înceteze să mai finanţeze acest tip de proiecte.

Emisarul american în lupta împotriva modificărilor climatice John Kerry a mers mai departe, în cadrul unei vizite în China, la începutul lui septembrie, avertizând că o continuare a construirii unor centrale pe cărbune în ţări din Asia riscă să aneantizeze eforturi mondiale în lupta împotriva încălzirii globale.

John Kerry le-a cerut atunci oficialilor chinezi să înceteze definitiv să mai construiască astfel de centrale pe cărbune, „pentru a nu ruina capacitatea lumii de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050”.

Xi Jinping a reafirmat, totdată, angajamentele chineze, şi anume atingerea unei neutralităţi a carbonului ”înainte de 2060” şi atingerea unui vârf al emisiilor ”înainte de 2030”.

Sursa foto: FMI / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.