China renunță la amenzi și permite familiilor să aibă câți copii doresc

Xi Jinping. Sursa: Facebook Foto: Xi Jinping / Facebook

Cuplurile din China pot de acum să aibă oricâți copii doresc, fără să se mai confrunte cu riscul unor amenzi sau alte consecințe, a anunțat guvernul de la Beijing, marți seara, potrivit cnbc.com.

Anunțul pune capăt la decenii de restricții privind numărul de copii pe care o familie îi poate avea, în condițiile în care autoritățile încearcă să încurajeze nașterile pentru a contracara îmbătrânirea rapidă a populației. Numărul de nașteri a scăzut cu 15% la sută anul trecut.

China a început să relaxeze politica strictă a unui singur copil în urmă cu șase ani.

Timp de peste trei decenii, autoritățile locale au încercat să impună politica de la centru, adeseori prin măsuri dure precum avorturi forțate sau campanii de sterilizare. Tendința familiilor de a prefera copii de sex masculin, în special în zonele rurale, a condus la un puternic dezechilibru între numărul de bărbați și femei.

Familiile care încălcau politica copilului unic și, ulterior, doi copii, riscau amenzi mari și se confruntau cu dificultăți la angajare. Anul trecut, presa de stat a relatat cazul unei familii care a fost amendată cu 718.080 yuani (112.200 dolari) pentru că avea șapte copii.

“Guvernul nu va mai impune amenzi pentru cuplurile care încalcă legea privind planificarea familială pentru a avea mai muți copii decât li se permite”, a transmis agenția Xinhua, în fluxul de limba engleză, citând un document oficial publicat marți dar datat 26 iunie.

Documentul cerea de asemenea îmbunătățirea sistemelor de concediu de maternitate și îngrijire a copiilor.

Anunțul vine după ce China a anunțat în 31 mai că familiile pot avea câte trei copii.

Foto: Xi Jinping / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *