Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: Facturile românilor la energie vor crește cu 100-120% în aprilie dacă nu se iau măsuri

Redacția ian. 25, 2022 0 comentarii
contoare energie electrica

Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, marţi, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News, transmite Agerpres.

„Primul act normativ (legea privind compensarea facturilor – n.r.) a fost unul greşit. Deşi au fost suficient de multe poziţii exprimate cu privire la greşeli încă din momentul în care a fost scris acest act, cu toate acestea s-a mers mai departe, a fost aplicat, iar, în momentul în care rezultatele s-au văzut adică facturile primite în ianuarie, a apărut această criză, această situaţie, care, repet, era previzibilă şi o putem găsi în diversele poziţii luate încă din octombrie. A fost un act făcut prost de la început”, a spus Chisăliţă.

Autorităţile, în loc să recunoască că a fost o lege prost făcută, au venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt, a continuat el. Chisăliţă nu se aşteaptă ca noua ordonanţă să reducă facturile cu sume importante, iar oamenii tot vor trebui să plătească sume mari.

„În ceea ce priveşte proiectul de OUG privind compensarea facturilor, pe zona de gaze efectele nu vor fi semnificative, pentru că, atunci când vor veni facturile din februarie în luna martie, adică la sfârşitul iernii, consumatorii vor plăti mai mult decât anul trecut, vor plăti sume importante de bani. Atunci nu poţi să mai dai vina pe furnizori, pe ruşi, pe nimeni, şi consumatorii vor fi puşi în faţa faptului împlinit şi nu vor putea decât să achite acele facturi”, a precizat Chisăliţă.

El a arătat că modul în care au fost făcute actele normative a permis unui număr mic de consumatori să beneficieze de un ajutor real, în special la gaze, unde facturile au o pondere mai mare în bugetul oamenilor. În opinia lui, preţurile ar fi trebuit plafonate încă de acum şase luni, iar exporturile de gaze, interzise.

Sursa foto: Unsplash / Jason Richard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *