Christine Lagarde, BCE, despre sprijinul acordat de guverne în pandemie: “retragerea prematură a sprijinului fiscal riscă o întârziere a redresării”

Redacția apr. 8, 2021 0 comentarii
Christine Lagarde Banca Central Europeană foto europarl.eu

Guvernele nu-şi pot permite să renunţe la eforturile de sprijinire a economiei în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a avertizat Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

“O orientare fiscală ambiţioasă şi coordonată rămâne crucială, deoarece retragerea prematură a sprijinului fiscal riscă o întârziere a redresării şi amplifică efectele negative o perioadă mai îndelungată”, a afirmat şeful BCE, la o reuniune a Comitetului financiar şi monetar internaţional, potrivit Agerpres.

Propriile măsuri adoptate de BCE “pot fi recalibrate dacă este necesar pentru a menţine condiţii favorabile de finanţare”, a dat asigurări Lagarde. Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar în 11 martie Banca Centrală Europeană a anunţat că în următorul trimestru va accelera ritmul achiziţionării de obligaţiuni, într-o încercare de a menţine scăzute costurile de finanţare ale economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei. În timp ce campania de vaccinare se confruntă cu întârzieri, Lagarde a declarat că “politicile fiscale naţionale trebuie să continue, pentru a furniza în timp util sprijinul critic pentru firmele şi gospodăriile cele mai expuse la pandemie”.

“Valoarea sprijinului financiar este mai mică decât în SUA, dar eu cred că eficienţa cheltuielilor în Europa este puţin mai ridicată. În acest moment, cred că răspunsul este adecvat, dar, dacă va trebui accelerat, atunci cred că există determinare şi pregătire din partea autorităţilor fiscale pentru a interveni”, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat joi CNBC, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.