Christine Lagarde cere guvernelor UE să urgenteze lansarea planului de relansare

Redacția mart. 18, 2021 0 comentarii
Christine Lagarde Banca Central Europeană

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că guvernele europene trebuie să se asigure că planul lor comun de cheltuieli va fi introdus la timp pentru a asigura revenirea regiunii după pandemia de coronavirus, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Fondul european de 750 miliarde euro „ar trebui să devină operaţional fără întârziere”, a spus Christine Lagarde, într-un discurs susţinut în Parlamentul European.

Preşedintele BCE a îndemnat de asemenea statele membre UE să îşi finalizeze planurile de relansare în următoarele săptămâni. În prezent, guvernele statelor membre poartă discuţii cu Comisia Europeană cu privire la modul în care vor fi cheltuiţi banii din fondul comun, iar unele planuri trimise până acum Bruxelles-ului au fost considerate neadecvate. Conform calendarului convenit, planurile naţionale trebuie trimise Comisiei până la finele lunii aprilie, iar fondurile vor începe să fie distribuite la vară.

Economia zonei euro este în urma economiei americane din cauza întârzierilor înregistrate în campania de vaccinare, iar lucrurile au fost agravate de suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca în mai multe state membre.

Comentariile lui Christine Lagarde vin la scurt timp după ce Peter Kazimir, reprezentantul Slovaciei în consiliul guvernatorilor BCE, şi-a exprimat şi el unele îngrijorări cu privire la faptul că UE introduce stimulentele sale fiscale într-un ritm mult prea lent comparativ cu SUA. De asemenea, Isabel Schnabel, membru în boardul executiv al BCE, a avertizat la rândul ei că „nu ne putem permite întârzieri” în distribuirea fondurilor de la UE.

Comparativ, în SUA, pachetul de stimulare al preşedintelui Biden, în valoare totală de 1.900 miliarde de dolari, a fost adoptat definitiv săptămâna trecută în Congres. Americanii au început să primească în weekend-ul care a trecut primele cecuri şi viramente în valoare de 1.400 de dolari/persoană prevăzute în pachetul de stimulare de 1.900 miliarde de dolari ratificat joi de preşedintele Joe Biden.

Numărul exact al beneficiarilor nu a fost specificat, dar suma totală ar putea ajunge la aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Milioane de americani, ale căror venituri anuale sunt mai mici de 75.000 de dolari/persoană sau 150.000 de dolari/cuplu căsătorit, vor primi un cec în valoare de 1.400 de dolari, fie adult sau copil. Valoarea ajutorului financiar va scădea treptat până la venituri de 80.000 de dolari/persoană şi 160.000 de dolari/cuplu.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *