Apreciat ca fiind un vizionar în domeniul tehnologiei care apare o dată la o generație, Jensen Huang, CEO al producătorului de cipuri Nvidia, își poate adăuga o nouă pană la pălărie: Este al 24-lea cel mai bogat om din lume.
Este greu să ratezi știrile despre compania sa, producătorul de semiconductori care tocmai a depășit Google în ceea ce privește capitalizarea bursieră, scrie revista Fortune.
Acțiunile companiei au crescut cu 409% de anul trecut. După anunțul privind rezultatele de sfârșit de an de miercuri, valoarea Nvidia a crescut cu 250 de miliarde de dolari într-o singură zi, depășind creșterea de 197 de miliarde de dolari a Meta de la începutul acestei luni ca fiind cea mai mare creștere zilnică de acest tip. În cadrul teleconferinței privind rezultatele de sfârșit de an de miercuri, Nvidia a zdrobit așteptările analiștilor, declanșând o frenezie în rândul investitorilor de pe Wall Street și al analiștilor din Silicon Valley. Nvidia a raportat venituri de 22,1 miliarde de dolari în al patrulea trimestru al anului 2023, cu aproximativ 1,7 miliarde de dolari mai mult decât se aștepta.
Goldman Sachs tocmai a numit Nvidia “cea mai importantă acțiune de pe planeta Pământ”. Dar cine este bărbatul care conduce această firmă de un trilion de dolari în fugă, în jacheta de piele moto caracteristică?
Inginerul electric și fostul ajutor de ospătar
Huang, care a împlinit 61 de ani la începutul acestei săptămâni, s-a născut în Taiwan și, la vârsta de 9 ani, a fost trimis împreună cu fratele său să locuiască la un unchi din orașul american Tacoma, din statul Washinton. În anul următor, Huang s-a mutat din nou, în mediul rural din Oneida, Kentucky, unde a locuit într-un dormitor numai pentru băieți la Oneida Baptist Institute – o academie de reformă religioasă pe care unchiul său a confundat-o că este un internat.
Părinții lui Huang s-au alăturat în cele din urmă lui și fratelui său în SUA, iar familia s-a stabilit în apropiere de Portland, Oregon, unde Huang a mers la liceu, a jucat tenis de competiție și a absolvit cu doi ani mai devreme – la vârsta de 16 ani.
Potrivit unui articol-portret din revista New Yorker din 2023, Huang a lucrat pentru scurt timp ca spălător de vase la Denny’s. Și-a obținut diploma de licență în inginerie electrică de la Universitatea de Stat din Oregon, iar apoi un masterat în același domeniu la Stanford.
După mai mulți ani de muncă în inginerie, inclusiv ca designer de microprocesoare, Huang a cofondat Nvidia în 1993 la un alt Denny’s de pe marginea drumului, în East San Jose – în timp ce mânca, nu servea. Huang avea 30 de ani la acea vreme, iar el și cofondatorii săi, prietenii și colegii săi, Chris Malachowsky și Curtis Priem, proiectanți de microcipuri, aveau doar 40.000 de dolari în bancă, dar avea talentul de simți foarte bine ceea ce urma să se întâmple în domeniul informaticii.
“Am crezut că acest model de calcul ar putea rezolva probleme pe care calculul de uz general nu le putea rezolva în mod fundamental”, a declarat Huang pentru Fortune în 2017. “Am observat, de asemenea, că jocurile video erau simultan una dintre cele mai dificile probleme din punct de vedere computațional și că ar avea un volum de vânzări incredibil de mare. Aceste două condiții nu se întâmplă foarte des. Jocurile video au fost aplicația noastră ucigașă – un volan pentru a ajunge pe piețe mari care să finanțeze o cercetare și dezvoltare uriașă pentru a rezolva probleme de calcul masive”.
Nvidia a obținut rapid o finanțare de 20 de milioane de dolari din fonduri de capital de risc, inclusiv de la Sequoia Capital, iar el este rarul fondator de tehnologie care a rămas la cârma companiei sale în mod constant de la înființarea acesteia. “Vorbesc despre aceeași poveste de 15 ani”, a declarat Huang în 2017, reporterului Andrew Nusca. “Abia dacă a trebuit să-mi schimb diapozitivele”.
Filosofia de conducere
Abordabilitatea și decența lui Huang au contribuit, probabil, la longevitatea sa la Nvidia. În 2010, Huang a declarat pentru New York Times că definește liderii buni pe baza autenticității. “Nu se îmbracă ca un CEO pentru că ei cred că așa se îmbracă directorii executivi. Nu vorbesc ca niște CEO pentru că așa cred ei că vorbesc directorii executivi”, a spus el. “Ei nu își conduc întâlnirile și nu se așteaptă ca oamenii să îi trateze ca pe niște CEO pentru că așa cred că așa ar trebui să fie tratați directorii executivi. Ei sunt pur și simplu ceea ce sunt”.
Afacerile Nvidia au fost impulsionate de boom-ul AI care a pus stăpânire pe industria tehnologică globală. Compania produce multe dintre cipurile critice care asigură puterea de calcul necesară pentru a rula modelele care stau la baza instrumentelor de inteligență artificială. Nvidia furnizează blocurile de construcție pentru ceea ce unii consideră a fi printre cele mai importante evoluții din istoria tehnologiei – și s-a alăturat clubului de trilioane de dolari în iunie anul trecut.
Creșterea istorică a acțiunilor Nvidia este poate exemplul prin excelență al vechii zicale din domeniul investitițiilor conform căreia, pentru a face bani într-o goană după aur, trebuie să vinzi lopeți și târnăcoape. Nvidia este deosebit de norocoasă în special prin faptul că are un avans aparent insurmontabil față de ceilalți producători de lopeți proverbiale.
Stil unic de conducere
Apoi, mai este și Huang însuși. Conform profilului realizat de Fortune în 2017, miliardarul nici măcar nu are un birou – cu atât mai puțin un o masă de birou prin clădire – preferând în schimb să se plimbe prin clădirea sa, lucrând în orice număr de săli de conferință pe lângă care trece. De asemenea, are un tatuaj mare pe braț care seamănă cu logo-ul companiei sale, pe care și l-a făcut la mijlocul anilor 2000, la o provocare din partea angajaților săi, odată ce prețul acțiunilor companiei a atins 100 de dolari. (Tatuajele și jachetele de piele sunt binevenite în birourile Nvidia, unde durata de viață a personalului este neobișnuit de lungă și legăturile sunt foarte strânse).
Acțiunile Nvidia se apropie în aceste zile de 800 de dolari, dar nu vă așteptați la un alt tatuaj pe formidabilul său cofondator-director general. Așa cum i-a spus el lui Nusca de la Fortune în 2017: Obținerea logo-ului companiei pe umărul său l-a făcut “să plângă ca un copil”.