Ciolacu despre susţinerea lui Iulian Iancu la ANRE: Nu există o decizie, se discută / Am cerut prin Secretariatul General al Guvernului o verificare

G4Media mart. 14, 2022 0 comentarii
Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că nu există o decizie în partid, dar se discută pe această temă, cu privire la susţinerea lui Iulian Iancu pentru funcţia de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în locul lui Alexandru Stănescu, menţionând că a cerut o verificare a acestuia, prin Secretariatul General al Guvernului, aşa cum se procedează “cu toate propunerile politice”, informează Agerpres.

“Este o discuţie avută în interiorul partidului, în acest moment nu există o decizie. Pentru toate propunerile politice din cadrul Guvernului sau din cadrul Parlamentului, am cerut prin Secretariatul General al Guvernului o astfel de verificare, mi se pare de bun simţ”, a precizat Ciolacu, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Alexandru Stănescu, propus de grupul parlamentar al PSD ca membru în Comitetul de reglementare al ANRE, a demisionat din 3 martie din această funcţie.

“Am înaintat Parlamentului demisia din funcţia de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Am luat această decizie pentru a mă putea dedica în continuare unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare. Mulţumesc colegilor pentru încrederea acordată”, declara Stănescu.

Cine este Iulian Iancu

Iulian Iancu a fost cel mai influent politician PSD în tematica energiei, fiind deputat social-democrat timp de patru mandate, până în 2020. Numele lui a fost adesea asociat cu Rusia și gigantul rus al gazelor Gazprom.

De altfel, Iulian Iancu a fost unul din oamenii cheie care, alături de fostul lider PSD Liviu Dragnea, au modificat legea offshore astfel încât a descurajat investitorii de a la lua o decizie de investiție. Din acest motiv, țara noastră nu a scos nici până în prezent vreun metru cub de gaze din Marea Neagră, iar americanii de la Exxon au decis să iasă din proiect și să părăsească România. Așadar, nici până în acest moment, România nu beneficiază de gaze proprii, în plină criză a gazelor, în care Rusia face jocurile.

În 2016, Iancu a candidat la parlamentare în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. Grup Servicii Petroliere (GSP) este firma română cu cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia, fiind dată drept exemplu în trecut chiar de fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Iancu s-a remarcat în 2017 prin atacuri furibunde la ziarişti, companii energetice şi la adresa Marianei Gheorghe, CEO Petrom la acel moment. Astfel, în noiembrie 2017, Iulian Iancu declara, potrivit HotNews.ro, că va solicita oficial organelor de investigaţii monitorizarea relaţiei dintre unele publicaţii media şi o parte dintre companiile vizate de ancheta parlamentară privind ANRE. În octombrie 2016, tot el o ameninţa pe Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, cu sesizarea DIICOT şi DNA dacă nu vine la comisia parlamentară de anchetă a ANRE.

La începutul anului 2019, însă, Iulian Iancu a câștigat un proces cu fostul lider PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept „omul Gazprom”. Tribunalul Bucureşti a decis în ianuarie 2019 ca preşedintele PNL, Ludovic Orban, să-i plătească deputatului PSD Iulian Iancu daune morale de 20.000 lei, după ce liderul liberal l-a acuzat pe Iancu că este „omul companiei Gazprom” şi „torpilează” construcţia conductei de gaze BRUA.

În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu (PSD) în funcția de vicepremier pentru teme economice. Într-un discurs neobișnuit de dur, Iohannis l-a acuzat pe Iancu că ar periclita „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”. Imediat, Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, i-a luat apărarea deputatului PSD.

Deputatul PSD a fost acuzat în repetate rânduri, chiar de colegi de partid, că e apropiat de Rusia și face jocurile Gazprom.

Astfel, prima astfel de acuzație datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, coleg în PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL să-i plătească lui Iancu daune morale de 20.000 lei. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.

Iulian Iancu a vizat permanent un post de ministru sau secretar de stat în domeniul energiei, dar de fiecare dată numirea lui nu a avut loc. El a deținut însă o poziție politică extrem de influentă: cea de preşedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, care dă raportul final pe legislația din domeniul energetic. Or, cutuma parlamentară arată că votul din plen respectă de cele mai multe ori raportul final al comisiei de profil.

În 2020, Iulian Iancu a pierdut susținerea PSD, la șefia Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, după ce partidul a fost preluat chiar de Marcel Ciolacu.

În același an, Iulian Iancu și-a dorit un post de conducere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), dar nu a fost susținut de Marcel Ciolacu.

Iancu este cunoscut în piața energetică și pentru că nora lui s-a angajat fix la ANRE, atunci când el controla această instituție ca șef al comisiei pentru industrii, ANRE fiind sub control parlamentar.

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.