Ciucă: Am avut o execuție bugetară bună, am reușit să ne încadrăm în țintele de deficit

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România a avut o execuție bugetară bună și s-a încadrat în țintele de deficit în anul 2022, fără a da cifre detaliate.

„Am reușit să închidem anul financiar… Nu vreau să furnizez date pentru că în continuare se colectează de către instituțiile de resort, de către Ministerul Finanțelor. Probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie vom avea concret toate aceste cifre prin care să marcăm faptul că am avut o execuție bugetară bună, că am reușit să ne încadrăm în țintele de deficit și că am reușit, așa cum ne-am angajat, să realizăm o creștere economică, creștere economică pe care nu o previziona nimeni la începutul anului, îndeosebi după declanșarea războiului în Ucraina și după efectele pe care le-au produs creșterea prețurilor la energie și la gaze și efectele creșterii inflației”, a declarat premierul.

El a afirmat că România își propune să atragă anual fonduri europene în valoare de 10 miliarde de euro.

„Ne-am angajat să asigurăm absorbția fondurilor europene și toate cele trei linii de finanțare europeană cumulează aproximativ 90 de miliarde de euro. Ne angajăm ca cel puțin 10 miliarde pe an să fie absorbite astfel încât să avem un procent cât mai aproape de cel pe care de cele mai multe ori nu am reușit să îl realizăm. Ne aduce aminte că vârfurile de absorbție au fost de aproximativ 50%. Noi ne-am propus să avem un nivel de absorbție cât mai aproape de 100%. Am concluzionat că obligatoriu trebuie să absorbim minim 10 miliarde de euro pe an astfel încât să putem să acoperim întreaga sumă la dispoziție”, a declarat premierul.

Ciucă a mai spus că anul trecut România a reușit o absorbție de fonduri europene de 11,3 miliarde de euro.

„În anul 2022 am reușit o absorbție de 11,3 miliarde de euro. Avem perspective ca și anul acesta să ne încadrăm în această sumă și probabil să o depășim, pentru că am reușit să asigurăm fundamentul pentru ceea ce înseamnă derularea proiectelor și programelor europene”, a spus el.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

  1. Felicitari si succes, ce mai trebuie e si un control guvernamental cum se cheltuie aceste fonduri, ca seamana a risipa facuta de autoritati locale! Sute de crese si scoli… cand de fapt nu sunt copiii suficienti, parcuri in care se taie copacii si se toaca bani pe borduri si mobilier, renovarea unor case interbelice ruinate numai ca sa se faca un… muzeu sau casa memoriala goala! Aici si la progresul lucrarlor trebuie insistat! SI FARA IMF VA RUGAM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *