Comenzile industriale din Germania scad, iar industria rămâne sub presiune

Redacția ian. 6, 2023 0 comentarii
munictor industrie

Comenzile pentru bunuri “Made in Germany” au scăzut peste aşteptări în noiembrie, o atenţionare privind dificultăţile cu care se confruntă industria ţării, chiar dacă perspectivele în cea mai mare economie europeană se îmbunătăţesc, transmit Bloomberg şi Reuters, citat de Agerpres.

Conform datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au scăzut în noiembrie cu 5,3% faţă de luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un recul de 0,5%.

Declinul a fost cauzat de comenzile externe, în special din zona euro, iar scăderea a fost exacerbată de comenzile de mare amploare, informează într-un comunicat Destatis.

Informaţiile privind comenzile industriale arată că “industria se confruntă cu o iarnă dificilă, chiar dacă aşteptările companiilor s-au îmbunătăţit recent”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei de la Berlin. Un studiu al Institutului economic Ifo arată că 50,7% din companiile din industrie s-au confruntat în decembrie cu probleme legate de aprovizionarea cu materiale, un declin faţă de nivelul de 59,3% din noiembrie.

Datele publicate miercuri de S&P Global arată o atenuare a scăderii sectorului industriei din Germania, deşi datele continuă să indice o contractare a activităţii economice. Cererea este afectată de incertitudini şi de nivelul ridicat al stocurilor deţinute de clienţi.

“Datele publicate vineri arată că economia este afectată de numeroase efecte negative, în special în industrie. În timp ce multe firme închid producţia din cauza facturilor ridicate la energie, ratele ridicate ale dobânzilor afectează cererea”, a apreciat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.

Acesta se aşteaptă la o scădere în continuare a comenzilor, în condiţiile în care economia încă filtrează impactul majorării dobânzilor.

Datele publicate separat arată că vânzările cu amănuntul în Germania au crescut cu 1,1% în noiembrie, faţă de luna precedentă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *