Comisarul european Adina Vălean îl contrazice pe Ciolacu: România nu are cum să primească un portofoliu important în zona financiară, fiindcă nu face parte din zona euro

comisia europeana, bruxelles, europa, ue, uniunea europeana 2 Sursa foto: G4Media.ro

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, susţine că România nu poate primi un portofoliu din zona financiară în viitoarea Comisiei Europeană, aşa cum a anunţat premierul Marcel Ciolacu, pentru că nu facem parte din zona euro, transmite News.ro.

”Ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro”, a explicat Adina Vălean, în ultima conferinţă de presă din postura de comisar european. Pe data de 16 iulie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat, funcţie incompatibilă cu cea de comisar european. Prin urmare, Guvernul României poate propune un alt comisar interimar pentru următoarele 5 luni, până la formarea noului cabinet european. De asemenea, România poate să nu propună pe nimeni interimar şi să negocieze doar portofoliul din viitoarea Comisie.

Adina Vălean, comisar european, a fost întrebată de news.ro ce portofoliu ar trebui să negocieze România în viitoarea Comisie Europeană.

”E puţin târziu, trebuie să vă spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii. Şi atunci, în momentul în care participi la discuţia despre portofolii, îţi poţi face o idee despre ce ţi s-ar potrivi mai bine şi ţi-ai dori. Dacă ai competenţe într-o anumită direcţie, soliciţi un portofoliu în direcţia respectivă. Trebuie să te diferenţiezi faţă de restul ţărilor UE prin ceva ce ştii tu mai bine. De exemplu, România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliul de influenţă în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”, a explicat Adina Vălean.

Cât despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puţin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă şi zona economică. Agricultura, la fel”.

Adina Vălean a mai fost întrebată dacă ar putea rămâne comisar şi în viitoarea Comisie Europeană. ”În particular nu mi-a făcut nimeni o astfel de invitaţie, deci în momentul de faţă nu mă aştept”, a răspuns eurodeputatul PNL.

Aleasă pe lista PSD-PNL pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat în 16 iulie, dată la care va demisiona din postul de comisar european pe Transporturi. Funcţia de eurodeputat este incompatibilă cu cea de comisar european.

”În mandatul meu, au fost alocate 12 miliarde de euro Transporturilor pentru România. E o sumă fără precedent. România este a şasea ţara ca poziţie în UE după alocarea de fonduri europene, după Polonia, Germania, Italia, Franţa şi Cehia”, a spus Adina Vălean la finalul celor cinci ani în postura de comisar european pe Transporturi.

Guvernul Ciolacu poate propune un comisar european interimar din partea României, care să preia portofoliul Transporturilor până în luna decembrie, când se va forma noua Comisie Europeană. Până să preia funcţia, noua propunere ar trebui să treacă prin audierile din Parlamentul European. De asemenea, Guvernul poate să nu mai propună pe nimeni ca interimar pentru următoarele cinci luni, iar România să preia direct noul portofoliu – obţinut pe baza negocierilor politice de la Bruxelles.

Sursa foto: G4Media.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *