Comisia Europeană a aprobat primul PNRR, cel al Portugaliei

G4Media iun. 16, 2021 1 comentarii
Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a aprobat miercuri primul plan naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), cel al Portugaliei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, transmite Agerpres. Portugalia a vrut să dea un exemplu, fiind în aprilie primul stat membru al UE care a transmis Bruxellesului programul său de reforme şi investiţii finanţate de fondul european de redresare post-pandemie „NextGenerationEU”.

„Este primul plan de relansare naţional susţinut de Comisie, aici în Portugalia (…) Astăzi, Comisia Europeană a decis să dea undă verde planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro”, a declarat la Lisabona preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Din capitala Portugaliei, şefa Comisiei va pleca în cursul după-amiezii în cea a Spaniei, a doua cea mai mare beneficiară, după Italia, a planului european în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

Mai multe planuri la linia de start

De aprobarea planurilor depinde posibilitatea țărilor de a beneficia de Fondul de redresare de 800 de miliarde de euro convenit în iulie anul trecut, în special de 338 de miliarde în granturi și 383,5 miliarde în împrumuturi prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Spaniei îi revin 69,5 miliarde în transferuri directe și 84,8 miliarde în credite, pe care, pentru moment, nu le-a solicitat, ceea ce o face al doilea beneficiar, doar în spatele Italiei (cu 191,6 de miliarde în total).

Guvernul spaniol, ca și guvernele portughez, danez, grec și luxemburghez, au fost printre primele care și-au trimis în mod oficial planurile de redresare către Comisie, a cărei idee este să dea aprobarea în iunie acelor planuri care au sosit în 30 aprilie, termenul limită pe care l-a stabilit ca orientare.

Acest grup ar include, de asemenea, Franța, Germania și Letonia, în timp ce, pentru cei care au trimis planurile mai târziu, aprobarea va ajunge în iulie.

Doar patru din cele 27 de state membre – Malta, Bulgaria, Estonia și Olanda – nu și-au trimis încă planurile, în timp ce cinci – Slovenia, Polonia, Suedia, Croația și România – au solicitat Comisiei să prelungească termenul de două luni pentru evaluarea documentelor, pentru a-și retușa planurile.

A doua etapă: „OK”-ul statelor

Odată ce Comisia își dă aprobarea, mingea e în terenul Consiliului (statele membre), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba cu o majoritate calificată propunerile partenerilor.

Dacă planul spaniol va primi undă verde săptămâna viitoare, prima oportunitate pe care Consiliul ar avea-o pentru aprobarea ar fi vineri, 18 iunie, la reuniunea miniștrilor economiei, de la Luxemburg.

Portugalia, care prezidează instituția în acest semestru, ar dori ca primele planuri să fie aprobate la această ședință și este dispusă să convoace o altă reuniune ministerială extraordinară, la sfârșitul lunii iunie, pentru a adopta o a doua rundă, potrivit premierului său, António Costa.

Cu toate acestea, decizia cu privire la momentul abordării temei nu va fi luată decât săptămâna viitoare și, deocamdată, vineri, la Luxemburg, este de așteptat doar ca Executivul să informeze miniștrii cu privire la evaluarea planurilor, potrivit unor surse de la președinție. Următoarea întâlnire formală este programată pentru 13 iulie.

În paralel, Executivul comunitar își va începe în zilele următoare emisiile de datorii pentru finanțarea Fondului – aproximativ 80 de miliarde de euro anul acesta – astfel încât în ​​iulie să poată începe să plătească avansuri de 13% din alocarea sa, la care vor avea drept țările când vor primi aprobarea Consiliului.

Faptul că Spania va fi, dacă nu se schimbă ceva, în prima rundă de aprobări de către Comisie, este un bun punct de plecare pentru a fi printre primele care primesc această finanțare, de aproximativ 9 miliarde de euro în cazul său.

Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter

Comentarii

  1. Desigur exista un calendar al aprobării.
    Pentru programele serioase!
    Cele neserioase bazate pe desene sau declarații fantasmagorice nu cred ca se aprobă anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *