Comisia Europeană a aprobat un sprijin de 3 milioane de lei pentru sectorul cultural independent din București, în contextul pandemiei

Carmen Radu iun. 21, 2021 0 comentarii
concert, spectacol, festival

Comisia Europeană a aprobat luni o schemă de ajutor în valoare de aproximativ 3 milioane de lei (610.000 euro) lansată de autoritățile române pentru a sprijini companiile active în sectorul cultural independent din București, în contextul pandemiei de coronavirus, arată un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În cadrul măsurii, ajutorul va lua forma subvențiilor directe. Scopul schemei este de a atenua lipsurile de lichiditate cu care se confruntă beneficiarii, din cauza măsurilor restrictive pe care guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului.

Sprijinul public va acoperi anumite costuri suportate de beneficiari în perioada august până în decembrie 2020, precum:

(i) cheltuieli cu chiria pentru sediul central / biroul operațional, până la o sumă maximă de 4.020 euro (20.000 lei) pe lună;

(ii) cheltuieli cu utilitățile publice (adică căldură, electricitate, apă, canalizare, deșeuri, gaze naturale);

(iii) salarii și contribuții pentru maximum 3 angajați, plafonat la salariul minim lunar național.

În special, ajutorul (i) nu va depăși 1,8 milioane de euro per beneficiar și (ii) va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021.

Schema a fost aprobată conform Cadrului temporar privind ajutorul de stat. Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă în economia unui stat membru. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.