Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de aproape 90 de milioane de euro pentru o fabrică de baterii pentru mașini electrice dezvoltată de Samsung în Ungaria

Samsung Sursa foto: Samsung

Comisia Europeană a anunțat marți că aprobat un ajutor de stat în valoare de 89,6 milioane de euro acordat de Ungaria în favoarea Samsung, pentru extinderea instalației de producție de celule de baterii pentru vehicule electrice din Göd.

Ajutorul va contribui la dezvoltarea regiunii și la crearea de locuri de muncă, menținând în același timp concurența, spune Comisia.

Samsung SDI este unul dintre principalii actori de pe piața în creștere rapidă a bateriilor litiu-ion. În decembrie 2017, Samsung SDI a decis să investească 1,2 miliarde de euro pentru a extinde capacitatea de producție a instalației sale existente de producție de celule de baterii pentru vehicule electrice în regiunea Göd.

Uzina a atins capacitatea maximă de producție în ianuarie 2022, furnizând peste 6 milioane de celule de baterii pe lună către clienți, în principal în Spațiul Economic European, și creând 1.200 de noi locuri de muncă directe.

Fabrica de producție este situată în Göd, în regiunea Pest (Ungaria Centrală) – o zonă eligibilă pentru ajutor regional în temeiul art. 1 alin. 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, arată Comisia.

  • În 2018, Ungaria a notificat Comisia cu privire la planurile sale de a acorda un sprijin public de 108 milioane de euro pentru acest proiect. În octombrie 2019, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsura era compatibilă cu Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2021. În iunie 2021, Comisia a extins domeniul de aplicare al investigației sale. În special, Comisia a încercat să clarifice dacă:
  • ajutorul are un „efect de stimulare”, adică dacă decizia Samsung SDI de a-și extinde capacitatea de producție de baterii în Ungaria a fost declanșată direct de sprijinul public sau dacă ar fi fost realizată în zona respectivă chiar și fără ajutor;
  • dacă sprijinul public ar contribui la dezvoltarea regională și dacă acesta a fost adecvat și proporțional;
  • sprijinul public ar putea duce la relocarea locurilor de muncă din alte state membre ale UE în Ungaria.

Ajutorul a fost acordat în decembrie 2021, sub rezerva aprobării Comisiei.

În timpul investigației sale aprofundate, Comisia a primit și a analizat feedback-ul transmis de Ungaria și de Samsung SDI. Ancheta Comisiei a arătat că, fără finanțarea publică, proiectul nu ar fi fost realizat în Ungaria sau în orice altă țară din UE, ci ar fi avut loc într-o țară terță, deoarece ar fi fost mai profitabil pentru Samsung SDI să producă acolo celulele de baterii și să exporte produsul finit în Europa. Comisia a mai constatat că ajutorul este limitat la minimul necesar pentru a stimula Samsung SDI să realizeze investiția în Ungaria, dacă nu depășește 89,6 milioane euro. Ca urmare a investigației, Comisia a stabilit că ajutorul de 108 milioane euro notificat inițial depășea minimul necesar pentru a stimula investițiile. Comisia a mai stabilit că ajutorul regional pentru investiții va contribui la crearea de locuri de muncă, precum și la dezvoltarea economică și la competitivitatea unei regiuni defavorizate.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că efectele pozitive ale proiectului asupra dezvoltării regionale depășesc în mod clar orice denaturare a concurenței cauzată de ajutorul de stat. Prin urmare, Comisia a aprobat măsura maghiară în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Sursa foto: Samsung

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *