Comisia Europeană: O plafonare extinsă a preţului la gaze naturale ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice

Redacția sept. 29, 2022 0 comentarii
gaz Republica Moldova

Comisia Europeană a avertizat miercuri statele membre ale Uniunii Europene că o plafonare extinsă a preţului gazelor naturale ar putea fi dificil de implementat şi reprezintă un risc la adresa securităţii energetice, scrie Reuters.

Avertismentul survine în contextul în care statele membre ale UE cer Bruxellesului să tempereze preţul mare la combustibili. Comisia Europeană a prezentat un document în care analizează diferite opţiuni pe care UE le-ar putea avea în vedere pentru o reducere a preţului, după ce 15 din cele 27 de state membre au îndemnat UE să plafoneze preţul la gaze naturale.

Documentul, la care a avut acces şi Reuters, susţine că lansarea unei plafonări a preţului gazelor naturale pentru toate tranzacţiile, care acoperă atât gazele naturale lichefiate, cât şi livrările prin conducte, ar putea compromite fluxurile transfrontaliere.

În cazul unui deficit de aprovizionare, mai multe țări ar putea atinge plafonul de preț al gazului, ceea ce înseamnă că semnalele de preț nu ar mai contribui la direcționarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta redusă, a declarat Comisia Europeană. Aceasta a sugerat că un astfel de plafon de preț ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte livrările de combustibil limitate între diferite țări.

Dacă UE plafonează preţul gazelor naturale, va trebui, totodată, să găsească „resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că țările pot continua să atragă aprovizionarea cu gaze naturale de pe piețele globale competitive, unde alți cumpărători ar putea fi dispuși să plătească prețuri mai mari decât plafonul UE, a declarat Comisia Europeană, care nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *