Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro

Redacția ian. 4, 2022 0 comentarii
Maia Sandu Ursula von der Leyen

În urma unei solicitări a Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat marți o propunere pentru o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, din care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la 120 milioane euro în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile, a anunțat instituția europeană într-un comunicat.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru Economie, a declarat: „Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă Asistență Macro-Financiară propusă ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a sprijini economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”.

Noul AMF s-ar baza pe cele două operațiuni anterioare de AMF prin care UE a plătit un total de 160 de milioane de euro Moldovei din 2017.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special nevoia de a aborda problemele de corupție și guvernanță care au contribuit la slăbirea pozițiilor fiscale și a balanței de plăți în ultimii ani, determinând sprijinul partenerilor internaționali. Anul trecut a fost la fel de dificil pentru țară. Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemie, are implicații suplimentare pentru stabilitatea economică și perspectivele de viitor din Moldova.

AMF propusă de UE, care necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu înainte de a intra în vigoare și de a efectua plăți, ar însoți noul program FMI al țării, aprobat la 20 decembrie 2021. Mai exact, acesta ar ajuta Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea ar contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile în cadrul AMF propus ar fi strict condiționate de progresul bun al programului cu FMI și de implementarea condiționalităților specifice care urmează să fie convenite între Moldova și UE într-un Memorandum de Înțelegere. Aceste condiționalități urmăresc să abordeze unele dintre deficiențele fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernanță economică din Republica Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile UE de sprijin bugetar și acordul ZLSAC.

Noua asistență urmează să fie plătită în trei tranșe între 2022 și 2024.

Reamintim că luna trecută Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat un program de ajutor pentru Republica Moldova, prin care va finanța, cu 590,6 milioane de dolari, redresarea post-pandemie și reformele structurale pentru îmbunătățirea statului de drept și a cadrului anticorupție, în următoarele 40 de luni.

 

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *