Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat luni un program de ajutor pentru Republica Moldova, prin care va finanța, cu 590,6 milioane de dolari, redresarea post-pandemie și reformele structurale pentru îmbunătățirea statului de drept și a cadrului anticorupție, în următoarele 40 de luni.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat astfel cererile Moldovei pentru un program de reformă economică în cadrul Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Aprobarea acestor cereri permite deblocarea a aproximativ 84,4 milioane de dolari.
Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar al FMI, a declarat: „Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică, au intensificat riscurile și au complicat elaborarea politicilor. În timp ce asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa. În acest context, programele susținute de FMI au trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post-pandemie; în al doilea rând, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrele instituționale ale Republicii Moldova.
Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Privind în perspectivă, autoritățile ar trebui să își continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii băncii naționale; consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare și cadrele macroprudențiale; și să consolideze guvernanța, transparența și responsabilitatea băncii naționale. Apărarea independenței BNM rămâne o condiție prealabilă critică pentru eficacitatea și credibilitatea acesteia. În plus, pentru a proteja stabilitatea macrofinanciară va fi necesară abordarea vulnerabilităților semnificative din sectorul financiar nebancar.
Pe măsură ce redresarea va avea loc, mixul de politici va trebui să evolueze pentru a aborda obiectivele urgente de dezvoltare ale Moldovei, inclusiv decalajele semnificative de infrastructură, și pentru a accelera convergența veniturilor, fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei. Pe plan fiscal, îmbunătățirea mobilizării veniturilor interne, creșterea eficienței cheltuielilor publice, abordarea decisivă a riscurilor fiscale ale întreprinderilor de stat și continuarea eforturilor de îmbunătățire a calității și transparenței bugetului sunt vitale pentru îmbunătățirea rezultatelor fiscale și pentru a promova o politică fiscală mai receptivă și cu impact.
Reformele ambițioase ale autorităților se concentrează pe abordarea deficiențelor de lungă durată și larg răspândite ale guvernării și vulnerabilităților instituționale ale Republicii Moldova. Măsurile propuse – dacă sunt ordonate în mod corespunzător și implementate cu hotărâre – sunt de așteptat să producă câștiguri mari pe termen mediu, deblocând potențialul economic neexploatat al Moldovei și accelerând convergența veniturilor acesteia. Eforturile robuste de reformă pentru a consolida statul de drept, a reduce corupția și pentru independența instituțiilor cheie vor fi esențiale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, stimularea concurenței și inovarea, deblocarea investițiilor private, reducerea exodului de creiere, accelerarea acumulării de capital uman și creșterea productivității”.
FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la finele lunii iulie la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).
Potrivit unui comunicat al FMI, noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent şi va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depăşirea pandemiei COVID-19 şi avansarea în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase.