Comisia Europeană vrea să sprijine statele membre să elimine treptat dependenţa de combustibilii fosili din Rusia

Redacția mart. 21, 2022 0 comentarii
gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

Comisia Europeană a lansat luni o cerere specială în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) pentru a sprijini statele membre să elimine treptat dependenţa lor de combustibilii fosili din Rusia şi să primească refugiaţi ucraineni în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

După publicarea acestei cereri de propuneri, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează eliminarea treptată a dependenţei statelor membre de combustibilii fosili din Rusia. Una dintre aceste măsuri constă în identificarea celor mai bune reforme şi investiţii la nivel naţional, regional şi transfrontalier, în conformitate cu planul REPowerEU al Comisiei. Acest lucru va susţine diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, accelerarea tranziţiei către energia din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. Statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 24 martie 2022.

De asemenea, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează consolidarea capacităţii instituţionale şi operaţionale de a primi persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Aceasta include sprijinirea autorităţilor naţionale în vederea readaptării şi a accelerării accesului la servicii vitale, cum ar fi accesul la locuinţă, educaţie, asistenţă medicală, locuri de muncă, în cadrul sistemului de protecţie temporară; Statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 8 aprilie 2022.

În plus, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează utilizarea optimă a fondurilor UE disponibile pentru a le oferi cazare familiilor sau copiilor neînsoţiţi şi consolidarea integrării sociale şi economice a refugiaţilor din Ucraina. În ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, de exemplu, Comisia va sprijini statele membre să instituie un mecanism standardizat de recunoaştere a calificărilor universitare ale refugiaţilor; statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 8 aprilie 2022.

“UE a reacţionat prompt, unit şi puternic la invazia Ucrainei de către Rusia. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument flexibil, care se poate adapta la diferite circumstanţe politice. De această dată, este mobilizat pentru a ajuta statele membre să primească şi să integreze persoanele care fug din calea războiului din Ucraina şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili, inclusiv de cei de provenienţă rusească, prin investiţii în surse de energie curată şi în tehnologii eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *