Compania italiană Eni semnează un acord de 8 miliarde de dolari pentru gazele din Libia

gaze Sursa foto: Pixabay

Compania italiană de energie Eni și Corporația Națională de Petrol din Libia au semnat sâmbătă un acord de producție de gaz în valoare de 8 miliarde de dolari, menit să stimuleze aprovizionarea cu energie a Europei, în ciuda insecurității și a haosului politic din țara nord-africană, scrie Reuters.

Acordul, semnat în timpul unei vizite la Tripoli a premierului italian Giorgia Meloni, vizează creșterea producției de gaze pentru piața internă libiană, precum și pentru exporturi, prin dezvoltarea a două câmpuri de gaze offshore. Producția va începe în 2026.

„Acest acord va permite investiții importante în sectorul energetic din Libia, contribuind la dezvoltarea locală și la crearea de locuri de muncă, consolidând în același timp rolul Eni ca operator de top în această țară”, a declarat directorul său general, Claudio Descalzi.

Meloni s-a întâlnit la Tripoli cu prim-ministrul libian Abdulhamid al-Dbeibah, șeful Guvernului de uniune națională (GUN) recunoscut la nivel internațional, pentru discuții care s-au axat, de asemenea, pe migrația peste Mediterană.

La o conferință de presă comună cu Descalzi, șeful NOC, Farhat Bengdara, a declarat că acordul privind gazele naturale are o durată de 25 de ani și l-a numit cea mai importantă nouă investiție în sectorul energetic libian din ultimul sfert de secol.

În ultimul an, țările europene au căutat tot mai mult să înlocuiască gazul rusesc cu livrări de energie din Africa de Nord și din alte părți, din cauza războiului din Ucraina.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *