Compania petrolieră Saudi Aramco, profit record de peste 160 de miliarde de dolari

Aramco 2

Gigantul petrolier saudit Aramco a raportat duminică un profit net anual record de 161,1 miliarde de dolari pentru anul 2022, în creștere cu 46% față de anul precedent, pe fondul creșterii prețurilor la energie, a creșterii volumelor vândute și a marjelor îmbunătățite pentru produsele rafinate, scrie Reuters.

Profituri uriașe au anunțat în februarie și alte companii petroliere, precum BP, Shell, Exxon Mobil și Chevron, care au înregistrat în mare parte profituri record pentru anul trecut.

Prețul petrolului a oscilat în 2022, urcând din cauza îngrijorărilor geopolitice pe fondul războiului din Ucraina, apoi scăzând din cauza cererii mai slabe din partea principalului importator, China, și a îngrijorărilor legate de o contracție economică.

Compania nu se concentrează doar pe extinderea producției de petrol, gaze și produse chimice, ci și pe investiții în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon, cu potențial de a obține reduceri suplimentare ale emisiilor, a spus directorul general al Aramco, Amin Nasser, în declarația privind rezultatele.

Cheltuielile de capital ale Aramco au crescut cu 18%, până la 37,6 miliarde de dolari în 2022, iar compania a precizat că se așteaptă ca în acest an cheltuielile să se situeze în jurul a 45,0 – 55,0 miliarde de dolari, inclusiv investițiile externe.

Aramco a anunțat un dividend de 19,5 miliarde de dolari pentru al patrulea trimestru, o creștere de 4% față de trimestrul anterior.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *