Companie specializată în comercializarea materialelor de construcții grele anunță investiții de 100.000 de euro pentru digitalizarea operațiunilor. Proiectul va duce la automatizarea transportului 

pavaje Foto: Elis Pavaje, Facebook

Globall Design Online, operatorul platformei de ecommerce Globall.ro, specializată în comercializarea materialelor de construcții grele, precum dale și pavaje, anunță investiții de 100.000 de euro pentru digitalizarea operațiunilor, anunță reprezentanții companiei. Aceștia spun că investiția va duce la automatizarea transportului materialelor de construcție din fabrici direct pe șantier și va contribui la reducerea poluării specifică sectorului construcțiilor. În acest moment, doar agricultura este mai nedigitalizată decât sectorul construcțiilor, spun reprezentanții firmei.

Compania va investi în următoarele 6 luni aproximativ 100.000 de euro pentru digitalizarea operațiunilor, fapt ce va duce la automatizarea transportului materialelor de construcție din fabrici direct pe șantier și a reducerii poluării specifică sectorului construcțiilor, susțin reprezentanții firmei. Această sumă se adaugă la investiția curentă, de aproximativ 250.000 de euro, alocată deja acestui proiect.

Reprezentanțiii firmei invocă date care arată că sectorul construcţiilor este responsabil pentru o treime din deșeurile produse la nivel global și pentru aproximativ 40% din emisiile de dioxid de carbon. Iar o parte semnificativă a emisiilor este produsă de transportul materialelor de construcții de la producător în depozite și apoi pe șantiere.

”Noua noastră viziune este să acoperim integral lanțul de aprovizionare în construcții, să automatizăm partea logistică și de livrare către șantiere. Accentul va fi pus pe calitatea serviciilor și pe complexitatea gamei de produse disponibile, dar și pe găsirea soluțiilor optime de livrare, respectând principiile de sustenabilitate și eficiență economică”, declară Dragomir Mărgineanu, directorul general și fondatorul Globall.ro.

În primă etapă, compania investeşte în automatizarea livrărilor de prefabricate din beton către șantiere pentru clienții recurenți ai platformei, 20% din totalul clienţilor, care își pot respecta programările de lucrări pe șantier. Aproximativ 15% din prețul mărfii este reprezentat de transportul acesteia la șantier sau la depozitele clienților, greutatea pavajelor cântărind mult şi în ceea ce priveşte aceste costuri.

Numai în 2021 platforma a intermediat tranzacții de peste 1 milion de euro pentru aproximativ 3.000 de clienți, astfel că reducerile aşteptate în gradul de poluare sunt semnificative, spun reprezentanții firmei.

Cum funcționează soluția? Misiunea Globall este să identifice, în raport cu şantierul clientului, cel mai apropiat depozit sau producător, care are pe stoc produsul solicitat de client sau care îl poate produce în termenul cel mai scurt, la prețul cel mai avantajos. Ulterior, compania caută un transportator care să preia marfa și să asigure descărcarea ei mecanizată la locul indicat de client.

În acelaşi context al digitalizării, în vara acestui an Globall a aderat la Clusterul Technology Enabled Construction (Cluster TEC), care reunește organizaţii din mediul privat, mediul academic şi de cercetare, mediul asociativ şi mediul public. Cluster TEC este construit sub forma unui parteneriat, ce are la bază  obiective pe termen mediu şi lung, centrate pe creşterea competitivităţii prin inovare, integrare în întreg lanţul valoric din industria construcţiilor și Building Information Modeling (BIM).

BIM este un instrument digital care optimizează procesele de planificare, proiectare, construire și administrare ale construcțiilor și investițiilor publice.

”Aderarea la Cluster este relevantă prin prisma mai largă a digitalizării domeniului construcțiilor, care este rămas în urmă la cest capitol. De altfel, doar agricultura este mai nedigitalizată decât sectorul construcțiilor. Digitalizarea are rol important și în reducerea pierderilor de timp, de energie și are scopul de a eficientiza aprovizionarea cu materiale de construcții a clienților”, a adăugat Dragomir Mărgineanu, directorul general și fondatorul Globall.ro.

Globall reunește mai mulți producători de pavaje la nivel naţional, care operează 15 fabrici și deservește aproximativ 3.000 de clienți, dintre care circa 1.200 sunt persoane juridice, iar 20%, clienți recurenți. Anul trecut, Globall.ro a intermediat tranzacții de 1 milion de euro.

Foto: Elis Pavaje, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *