Complexul Energetic Oltenia, pus de Finanțe să returneze 1,6 miliarde lei din ajutorul de restructurare. Ministrul Energiei: Cred că a fost o scăpare, nu putem să mergem să luăm banii înapoi

Redacția dec. 5, 2022 0 comentarii
complexul-energetic-oltenia

Ministerul Finanțelor vrea, prin ordonanța-trenuleț, să pună Complexul Energetic Oltenia să returneze către fondul de privatizare un ajutor de 1,6 miliarde de lei primit pentru restructurare, aprobat inclusiv de către Comisia Europeană. Asta deși ordonanța prin care el a fost instituit prevede că Ministerul Energiei va returna banii. Ministrul Energiei Virgil Popescu afirmă că este probabil vorba despre „o greșeală a colegilor de la Finanțe” și că un ajutor de restructurare nu poate fi luat înapoi după ce a fost acordat. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că „va colabora cu Ministerul Energiei pentru cea mai bună cale de rambursare a împrumutului”.

Complexul Energetic Oltenia a primit un grant în valoare de 1,6 miliarde lei, ca parte a ajutorului de stat pentru implementarea Planului de restructurare aprobat și de Comisia Europeană, conform ordonanței 21 din 2022, care pune în aplicare decizia de ajutor de restructurare a CE Oltenia.

Acești bani au fost virați de Ministerul Finanțelor din venituri rezultate din privatizare înregistrate în disponibilul contului curent general al Trezoreriei Statului. Ulterior, Ministerul Energiei urma să returneze acești bani din bugetul de stat prin bugetul propriu, până cel târziu în data de 15 decembrie 2022.

Însă acum Finanțele prevăd în „ordonanța-trenuleț” că banii vor fi returnați din bugetul Complexului Energetic Oltenia, în contextul în care compania a raportat anul trecut o pierdere brută cât ajutorul de restructurare, de 1,6 miliarde de lei.

„Reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare în lei utilizate conform alin. (1), diminuate cu sumele restituite potrivit alin. (4) se asigură din bugetul Societăţii “Complexul Energetic Oltenia”-S.A, până cel târziu în data de 30 septembrie 2023”, arată articolul din ”ordonanța-trenuleț”.

Ministrul Energiei: Un ajutor de restructurare nu se returnează. Este o greșeală de la Finanțe

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, luni, că „în niciun caz Complexul Energetic Oltenia nu trebuie să returneze 1,6 miliarde lei, care este parte a ajutorului de restructurare acordat de Comisia Europeană”.

„Un ajutor de restructurare se acordă, nu se returnează. Se returnează doar dacă este cumva greșit acordat sau s-a întâmplat ceva cu acel ajutor. Or acel ajutor a fost cheltuit exact așa cum este. Nu putem lăsa ca pe umerii Complexului Energetic Oltenia, odată ce se aprobă acest ajutor de stat, cu ajutorul de salvare, cu ajutorul de restructurare, să mergem la nici un an să luăm banii înapoi, indiferent dacă are sau nu are profit. Vă dați seama ce ar însemna să îi iei ajutorul de restructurare înapoi, după ce a fost aprobat de Comisia Europeană?”, a afirmat el.

Virgil Popescu a precizat că probabil este o greșeală a Ministerului de Finanțe. „Părerea mea este că este o greșeală a colegilor de la Ministerul de Finanțe. […] Cred că a fost o scăpare a colegilor din Ministerul de Finanțe, o scăpare a eșaloanelor din Ministerul de Finanțe care lucrează la această ordonanță-trenuleț”, a precizat el.

Ministrul a afirmat că în acest moment ordonanța-trenuleț propusă de Ministerul Finanțelor este la avizare la Ministerul Energiei și că instituția va face observații la ordonanță. „Prin observațiile pe care le vom face, eu cred că acest lucru va fi îndreptat. Nu putem fi de acord ca acest ajutor să fie întors de Complexul Energetic Oltenia”, a precizat Popescu.

Ministrul Finanțelor: Colaborăm pentru cea mai bună cale de rambursare a împrumutului

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat pentru Economedia că Finanțele colaborează cu Ministerul Energiei pentru cea mai bună cale de rambursare a împrumutului. „Așteptăm formularea de text de la Ministerul Energiei, care va veni cu eventuale observații și propuneri (este minister avizator)”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *