Consiliul Județean Iași vrea să preia platforma de 61 de hectare a Fortus Iași (în faliment), pentru a o vinde sau închiria investitorilor

fortus Sursa foto: Ziarul de Iași

Consiliul Județean Iași (CJI) va introduce în ședința de mâine, 23 februarie, intenția de preluare a 61,3 hectare din platforma Fortus, în insolvență din 2008 și în faliment din noiembrie 2021, iar unul dintre obiective vizează crearea de facilități pentru investitori. Demersurile CJI au început în decembrie 2021 și, în câteva luni, CJ ar putea deveni proprietar, dar se discuta despre preluare din 2013, când producătorul de utilaj greu ieșean era în insolvență.

Primul pas va fi decizie a plenului CJ prin care se va solicita trecerea din domeniul statului a terenurilor în domeniul public al CJ, în condițiile în care există deja un acord de principiu al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, autoritate care administrează activele funcționale ale fostului combinat de utilaj greu. De altfel, Primăria Iași a preluat până acum circa 28 de hectare din fosta platformă Fortus, iar Consiliul Județean îiurmează exemplul.

Teoretic, CJ va prelua un teren intravilan în suprafață de peste 456.000 mp și un teren extravilan în suprafață de peste 157.000 mp, amplasamente pe care se află,, conform unui document al CJ o forjă grea, mecano-sudură, oțelărie electrică, tratamente tehnice secundare, turnătoria de oțel, utilaj tehnologic complex greu, modelărie, haldă zgură „Ciurea”, S.R.A. și gospodărie apă.

„Mai mulți investitori s-au adresat Consiliului Județean Iași pentru a le fi puse la dispoziție terenuri, construcții sau alte facilități similare pentru implementarea unor afaceri. Cum în proprietatea Județului Iași nu sunt astfel de imobile am identificat la autoritățile publice locale unele terenuri pe care se pot face dezvoltări industriale dar care, la această dată, sunt fără utilități publice. O zonă care ar putea asigura suportul logistic pentru dezvoltarea economică a județului Iași o reprezintă platforma Fortus”, susține un raport al conducerii CJ.

De altfel, o intenție identică a existat în CJI în perioada fostului președinte Cristian Adomniței, dar, după ce acesta și-a pierdut mandatul, procesul a fost blocat.

AAAS a solicitat CJ să emită o hotărâre pentru a începe efectiv procedura de preluare a activului, decizie care va fi adoptată de plenul județean în ședința din 23 februarie.

„În acest sens, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a întocmi şi comunica actele administrative prevăzute de legisLaţia în vigoare (art. 292 Cod admini.strativ, respectiv cererea ConsiLiuLui Judeţean laşi, aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean laşi) în vederea iniţierii de către A.A.A.S. a demersurilor de modificare a Memorandumului încheiat cu Ministeru Economiei, precum şi a iniţierii Hotărârii de Guvern privind trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ teritoriale, respectiv Consiliul Judeţean laşi. Astfel, vă rugăm să aveţi în vedere inclusiv alin. (3) al art. 292 Cod administrativ, de unde rezultă în mod explicit necesitatea adoptării unei Hotărâri a Consiliului Judeţean laşi de aprobare a cererii dumneavoastră de preluare a activului”, indică răspunsul primit de la AAAS.

Fortus Iași (fost Combinatul de Utilaj Greu Iași) a fost o companie producătoare de utilaj greu din România. În iunie 2003, 81,3% din acțiunile firmei au fost cumpărate de către compania Metalexportimport, pentru 8 milioane euro. În mai 2008, compania a intrat în insolvență din cauza datoriilor acumulate la creditori și la stat, iar în noiembrie 2021, compania Fortus SA a intrat în faliment.

Oferta de produse a combinatului a fost variată, putând produce de la axuri pentru mori de ciment până la chile de navă. Înainte de 1989, în fabrică se produceau și blindaje pentru tancuri.

Sursa foto: Ziarul de Iași

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *