Consumul și veniturile gospodăriilor din UE au crescut în trimestrul al treilea din 2021

Redacția ian. 27, 2022 0 comentarii
Calcul economie contabilitate bani

În Uniunea Europeană, consumul real al gospodăriilor per capita a crescut cu 4,1% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 3,4% în precedentele trei luni, în timp ce veniturile reale ale gospodăriilor per capita au urcat cu 0,9% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 0,5% în precedentele trei luni, arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citat de Agerpres.

În zona euro, consumul real al gospodăriilor per capita a crescut cu 4,1% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 3,6% în precedentele trei luni, în timp ce veniturile reale ale gospodăriilor per capita au urcat cu 0,1% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 1,1% în precedentele trei luni.

De asemenea, rata de economisire a gospodăriilor în UE a scăzut cu 3,3 puncte procentuale (pp) în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar în zona euro a scăzut cu patru puncte procentuale.

Rata de economisire a gospodăriilor a scăzut în 12 din cele 15 state membre UE pentru care sunt publicate datele pentru perioada iulie-septembrie 2021, cel mai semnificativ declin fiind în Cehia (minus cinci pp), Belgia (minus 4,8 pp), Germania (minus 4,1 pp) şi Franţa (minus patru pp). În acelaşi timp, au existat uşoare creşteri în trei state membre: Spania (1,7 pp), Austria (1,3 pp) şi Danemarca (0,2 pp).

În trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, rata investiţiilor gospodăriilor a rămas stabilă în UE şi a crescut uşor în zona euro, cu 0,2 puncte procentuale.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, rata investiţiilor gospodăriilor a crescut în şapte ţări, a scăzut în alte şapte state şi a rămas stabilă în Germania. Cea mai mare creştere a fost în Cehia (0,3 pp) iar cel mai semnificativ declin în Austria (minus 0,0 pp) şi Olanda (minus 0,5 pp),

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *