Continuă protestele fermierilor în Europa: Câteva sute de tractoare se îndreaptă miercuri spre centrul Madridului

Madrid dreamstime Sursa foto: Dreamstime

Câteva sute de tractoare se îndreaptă miercuri spre centrul Madridului, cu ocazia unei noi zile de proteste a fermierilor spanioli, care denunţă în special concurenţa neloială a anumitor ţări din afara Uniunii Europene, transmite AFP, conform Agerpres.

Reuniţi la chemarea sindicatului Union de Uniones, manifestanţii s-au regrupat în zori în diferite comune din regiunea Madridului, în spatele pancartelor care solicită în special “preţuri corecte” pentru fermieri.

Strânşi în cinci coloane de tractoare, fermierii se îndreaptă spre centrul Madridului, unde după prânz este programată să aibă loc o manifestaţie în faşa Ministerului Agriculturii, la trei săptămâni după debutul mişcărilor de protest ale fermierilor în Spania.

Fermierii ar dori să poată “repercuta costurile de producţie asupra preţului final al produselor lor astfel încât să nu mai vândă în pierdere” şi solicită “un mai bun control al importurilor” în Spania, a explicat Luis Cortés, coordonator naţional la Union de Uniones, pentru postul public de televiziune RTVE.

Aceste produse importate trebuie “să respecte aceleaşi constrângeri ca şi cele care sunt impuse fermierilor spanioli”, a adăugat Luis Cortés, estimând că măsurile dezvăluite în ultimele zile de guvernul premierului Pedro Sanchez sunt insuficiente.

Pe lângă protestul din Madrid, miercuri sunt programate şi alte manifestaţii în Spania, în special la Murcia (sud-est) şi Malaga (sud), de data aceasta la chemarea a trei organizaţii reprezentantive din sectorul agricol (Asaja, COAG şi UPA).

Fermierii spanioli protestează începând din data de 1 februarie. Ei au fost primiţi de mai multe ori de ministrul Agriculturii, Luis Planas, care şi-a luat angajamentul că va susţine la Bruxelles o simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC) şi că va îmbunătăţi legislaţia spaniolă referitoare la lanţurile alimentare, pentru a împiedica situaţia în care fermierii îşi vând în pierdere produsele.

La rândul său, Comisia Europeană a făcut în ultimele săptămâni mai multe concesii fermierilor, care protestează în mai multe ţări din Europa, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *