Contract semnat : toate staţiile de metrou din Bucureşti vor avea benzi speciale din oţel inoxidabil și semnalizare Braille pentru persoanele cu deficienţe de vedere

metrorex, metrou

Toate cele 63 de stații de metrou din București vor fi dotate cu benzi speciale și semnalizare de tip Braille pentru persoanele cu deficiențe de vedere, contractul pentru execuția lucrărilor de accesibilizare urmând să fie semnat cu constructorul SOMET pentru 17,5 milioane de lei și o durată de execuție de 14 luni. Investiția este finanțată din fonduri europene nerambursabile, din care 17 milioane lei prin Programul Operațional Infrastructura Mare ( POIM). Somet este constructorul care lucrează în Berceni pentru extinderea magistralei M 2 Berceni-Pipera. ,,Avantajul social al implementării proiectului îl reprezintă asigurarea accesului și a utilizării metroului pentru persoanele cu deficiențe de vedere în condiții optime de siguranță și confort. De asemenea, prin implementarea rutelor ghidate pentru persoanele cu deficiențe de vedere se va putea crește și viteza pietonală de deplasare, ceea ce va duce la creșterea gradului de confort pentru publicul țintă și promovarea transportului cu metroul. Totodată, metroul asigură și degrevarea traficului rutier și reducerea emisiilor poluante din regiune.” a transmis Metrorex într-un comunicat de presă. La sfârșitul anului trecut, Metrorex a lansat și licitația pentru supervizarea lucrărilor de accesibilizare, dar licitația a fost anulată și va fi relansată.

Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere constă în dotarea stațiilor de metrou cu următoarele elemente: Benzi speciale din elemente de oțel inoxidabil, elemente tip „linie” și elemente tip „punct” aplicate direct pe suprafața existentă a stațiilor de metrou, pentru 49 stații (Magistrala 1: 22 stații, Magistrala 2: 14 stații, Magistralei 3: 9 stații, Magistrala 4: 4 stații).
Panouri de semnalistică Braille (pentru toate cele 63 stații):
Panouri tip 1: panouri de informare generală exterioare, montate la suprafață, în dreptul fiecărui acces al stației;
Panouri tip 2: panouri interactive de informare generală interioare, montate în vestibule, în zonă necontrolată;
Panouri tip 3: panouri de informare grupuri sanitare;.

Singurele staţii de metrou care au deja elemente de semnalizare pentru persoanele cu deficienţe de vedere (benzi speciale din dale ceramice) sunt cele de pe Magistrala M 5 deschisă în septembrie 2020 şi alte patru staţii de pe Magistrala M 4 (Jiului, Lamonorului, parc Bazilescu şi Străuleşti) deschise între 2011 şi 2017. Indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect au fost aprobaţi în 2018 iar bugetul este de 10 milioane lei. ,,Durata de realizare a investiției: Graficul general de execuție a lucrărilor se desfășoară pe o perioadă de 14 luni, dintre care 10 luni sunt alocate pentru construcții și montaj (din luna 5 până în luna 14).” Ordinul Ministrului Transporturilor 1717/2018.

 

Sursa foto: Facebook/Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *