Toate staţiile de metrou din Bucureşti vor avea benzi speciale din oţel inoxidabil pentru persoanele cu deficienţă de vedere

metrorex, metrou

Toate cele 63 de staţii de metrou din Bucureşti vor avea dotări speciale pentru persoanele cu deficienţă de vedere, o licitaţie pentru accesibilizarea staţiilor de metrou de pe cele cinci magistrale fiind deja lansată. Proiectul Metrorex este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi urmăreşte atât facilitarea accesului în staţiile de metrou cât şi implementarea cerinţelor legislative apărute ulterior deschiderii staţiilor.

Practic, în staţii vor fi aplicate benzi speciale din oţel inoxidabil şi panouri de semnalistică de tip Braille, arată datele din caietul de sarcini. Valoarea licitaţiei pentru asigurarea serviciilor de consultanţă, supervizare lucrări şi asistenţă tehnică este de 230 000 lei iar durata contractului este de 73 de luni din care supervizarea lucrărilor durează 13 luni respectiv 60 de luni, monitorizarea în perioada garanţiei.

Singurele staţii de metrou care au deja elemente de semnalizare pentru persoanele cu deficienţe de vedere (benzi speciale din dale ceramice) sunt cele de pe Magistrala M 5 deschisă în septembrie 2020 şi alte patru staţii de pe Magistrala M 4 (Jiului, Lamonorului, parc Bazilescu şi Străuleşti) deschise între 2011 şi 2017.

Indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect au fost aprobaţi în 2018 iar bugetul este de 10 milioane lei. ,,Durata de realizare a investiției: Graficul general de execuție a lucrărilor se desfășoară pe o perioadă de 14 luni, dintre care 10 luni sunt alocate pentru construcții și montaj (din luna 5 până în luna 14).” Ordinul Ministrului Transporturilor 1717/2018.

Sursa foto: Facebook/Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *