Costul orar al forței de muncă a crescut cu aproape 17% în trimestrul IV al anului trecut față de aceeași perioadă din 2022

Construcții facilități fiscale scutiere sursa foto: Facebook/ FMI

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată a crescut în trimestrul IV 2023 cu 16,85% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datale publicate de Institutul Național de Statistică. Cele mai semnificative creșteri s-au regăsit în construcţii, învățământ, transport şi depozitare. Comparativ cu trimestrul anterior, majorarea a fost de 4,37%.

Trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul III 2023

Față de trimestrul III 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (16,94%), hoteluri și restaurante (11,40%), transport și depozitare (11,19%), respectiv în tranzacții imobiliare (10,95%).

Față de perioada analizată, diminuarea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-25,45%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 4,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 4,93%.

Trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (30,15%), învățământ (23,58%), transport şi depozitare (21,72%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,33%).

Comparativ cu trimestrul IV 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puțin în sănătate și asistență socială (9,31%), activități de spectacole, culturale și recreative (11,38%), intermedieri financiare și asigurări (11,54%), alte activități de servicii (11,66%), respectiv în activități profesionale, științifice și tehnice (11,69%).

 

sursa foto: Facebook/ FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *