Costurile totale de restructurare a Complexului Energetic Oltenia: 3,94 de miliarde de euro. Compania promite construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze/ Cum arată calendarul cu noile planuri?

complexul-energetic-oltenia

Costurile totale de restructurare a CE Oltenia se ridică la 3,94 de miliarde de euro, sumă din care aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat, transmite compania, după ce Comisia Europeană a publicat Decizia care detaliază măsurile aprobate în cadrul Ajutorului de stat de restructurare în favoarea CE Oltenia și a Planului de Restructurare aferent. Această decizie care a fost anunțată oficial pe 26 ianuarie 2022. Compania promite construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze și reducerea capacităților existente pe bază de lignit.

Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă, reducerea de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază.

Planul de restructurare a CE Oltenia este construit pe doi piloni principali: construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze și reducerea capacităților existente pe bază de lignit, susțin reprezentanții companiei. Planul a fost aprobat de Guvernul României și de Comisia Europeană și trebuie implementat ca măsură necesară de retehnologizare și menținere în activitate a CE Oltenia, în condițiile în care compania reprezintă o componentă esențială a Sistemului Energetic Național.

Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ  896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.

Măsurile incluse în Decizie au vizat respectarea criteriilor care stau la baza acordării ajutorului de stat de care compania beneficiază deja și va beneficia până la finalul perioadei de restructurare, adică finalul anului 2026.

“Astfel, restabilirea profitabilității la sfârșitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esențial într-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost îndeplinită prin măsuri de optimizare a capacităților existente și extinderea portofoliului cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze natural și parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de cca. 2000 MW. În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcționarea acestor blocuri va fi dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață”, a transmis compania.

Pentru a îndeplini criteriul privind structurarea și remunerarea adecvată a ajutorului de restructurare, au fost incluse mai multe acțiuni viitoare din partea ambilor acționari semnificativi – Statul român și Fondul Proprietatea – care au legătura cu participarea la operațiunile de capital. În plus, autoritățile române s-au angajat să implementeze o cesiune suficientă de acțiuni ale statului român în CE Oltenia, până la sfârșitul perioadei de restructurare în 2026, astfel încât să se asigure o remunerare suplimentară a componentei de grant din ajutorul de stat. Cesiunea a cel puțin 20% din drepturile de proprietate se va face printr-o ofertă publică de acțiuni.

Mărimea și structura contribuției propii a CE Oltenia la efortul total de restructurare de 3,94 miliarde de euro este cel de-al treilea criteriu care a stat la baza decizieii favorabile. “Astfel, compania a putut demonstra că alături de sumele încasate din contractele de vânzare de electricitate a atras surse considerabile, suplimentare din credite bancare și contribuții ale partenerilor selectați la proiectele noi.  Parteneriatele sunt în curs de negociere și vor conduce la înființarea de SPV-uri – companii de proiect care vor sta la baza dezvoltării proiectelor noi – în cursul anului 2022”, susțin reprezentanții CE Oltenia.

Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al planului de restructurare a CE Oltenia pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul de restructurare de 3,94 miliarde euro, acestea fiind condiiții necesare a fi îndeplinite pentru aprobarea unui ajutor de stat de restructurare. De asemenea, înființarea filialei pe lignit este o măsură care previne subvenționarea încrucișată și, deci, denaturarea concurenței. La același capitol de măsuri se înscrie și externalizarea Craiova II, o măsură care se implementează conform calendarului inițial sub forma divizarii, noua entitate juridica urmand sa aiba acelasi actionarat ca CE Oltenia.  Reprezentanții companiei susțin că aceasta este o primă măsură care ar contribui la crearea unui jucător viabil care să opereze având la bază un model integrat, de la producție la transport și distribuție a energiei termice si care va putea sa acceseze finantari similare cu cele folosite de CE Oltenia pentru proiecte noi.

Măsura privind înființarea filialei pe lignit presupune crearea unei entități cu personalitate juridică și contabilă separată de CE Oltenia, care va integra activitatea de producție de energie electrică pe bază lignit, menținută în regim de rezervă de capacitate. Structura de holding, la care se va ajunge în viitor în urma parcurgerii etapelor descrise în Planul de Restructurare, este un model larg răspândit în toată lumea.

În urma procesului de decarbonare, emisiile vor scădea de la 8,4 milioane în 2022, la 4,1 milioane în 2025 și 3,7 milioane în 2030, în condițiile în care vor fi folosite capacitățile de rezervă pe bază de lignit.

“În noul context energetic global, planul de restructurare oferă un grad de flexibilitate, având în vedere că este nevoie de suplimentarea producției interne. Astfel, există posibilitatea unor măsuri suplimentare, temporare, ale căror efecte pot fi ajustate până la încheierea perioadei de restructurare”, precizează reprezentanții companiei. Anul acesta, compania a luat deja măsuri pentru o suplimentare a producției de cărbune cu 900.000 de tone, ceea ce ar livra în final o energie totală de 600.000 MW, într-una dintre capacitățile deja existente la Rovinari, Turceni sau Ișalnița. Pentru a susține acest efort, CE Oltenia va angaja, pe durată determinată, 600 de persoane pe posturi de lăcătuș mecanic, electrician și sudor în activitatea miniera. Mai mult de jumătate au fost deja angajați și vor începe activitatea luna aceasta. Este o măsură temporară, gândită pentru acest context dificil și care poate fi activată fără ca, la finalul implementării planului, să schimbe structura acestuia.

Cum arată calendarul de restructurare

Complexul Energetic Oltenia va renunța la cărbune începând cu anul 2026, transmisese anterior organizația Greenpeace.

Recent, pe 29 aprilie, Comisia Europeană a publicat informații referitoare la calendarul de renunțare la cărbune, dar și despre investițiile pe care le va face CEO. Compania are în plan realizarea a 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 725MW și a două centrale pe gaz în ciclu combinat de 1325 MW, la Ișalnița și Turceni.

Doar 3 grupuri, însumând  1000 MW, vor fi menținute ca rezervă strategică până în 2030. Se va putea produce energie pe bază de cărbune doar în caz de nevoie. 

 

Grafic: Greenpeace

Restructurarea sectorului energetic va afecta cca 7.300  de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO), atât din exploatări miniere, cât și din capacități de producere a energiei. Este necesar ca pachetul de măsuri sociale pentru cei care vor fi disponibilizați să ajute într-adevăr comunitățile oferindu-le perspective pentru viitor, dar și pentru dezvoltarea zonei afectate”, a transmis Greenpeace.

Comentarii

  1. Alta CAPUSA. Sa zicem ca aia ar fi banii pe care i-a furat … cu indulgente. Karma ..

    In Top 5 Capuse la DNA. (CFR-GFR, Tarom, Metrorex le stiu ei mai bine)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *