Cotațiile gazelor au crescut cu peste 10% în Europa după ce a început greva la facilităţile de GNL ale Chevron din Australia

Terminal gaze naturale lichefiate gnl Croația Terminal gaze naturale lichefiate / Sursa foto: ec.europa.eu

Muncitorii de la facilităţile de gaze naturale lichefiate din Australia ale firmei Chevron au intrat vineri în grevă parţială, după eşecul discuţiilor cu managementul referitor la salarii şi condiţiile de muncă, iar această dispută a perturbat pieţele mondiale de gaze, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au crescut cu până la 11%, la 36,20 euro pentru un Megawatt-oră, după anunţul debutului grevei în Australia, ceea ce scoate la lumină vulnerabilitatea pieţei după criza energetică de anul trecut.

Grevele au început la ora locală 1 p.m. (ora 6, ora României) la facilităţile GNL Gorgon şi Wheatstone din vestul Australiei, care anul trecut au fost responsabile pentru 7% din oferta mondială de gaze naturale lichefiate. Membrii sindicatului Offshore Alliance au anunţat că vor înceta complet lucrul timp de două săptămâni, începând cu data de 14 septembrie.

Impactul acţiunilor de protest din Australia asupra livrărilor de gaze lichefiate nu ar urma să fie unul imediat, iar consumul de gaze este în prezent la un nivel redus, atât în Europa, cât şi în Asia. Cu toate acestea, perspectiva perturbării livrărilor în viitor a dus la creşterea preţurilor pentru că ameninţă să intensifice competiţia pentru gaze lichefiate în perioada iernii, când cererea atinge nivelul de vârf în emisfera nordică.

Grevele iniţiale de vineri “par să fie unele limitate, concepute să provoace costuri şi ineficienţe pentru Chevron, dar fără a afecta, pentru moment, în mod semnificativ producţia”, susţine Saul Kavonic, analist pe energie la Credit Suisse Group.

 

Terminal gaze naturale lichefiate / Sursa foto: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *