Crește volumul de gaz rusesc către Europa prin Ucraina, în premieră în ultimele săptămâni

Redacția feb. 1, 2023 0 comentarii
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria

Aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa prin Ucraina a crescut miercuri dimineață pentru prima dată în ultimele săptămâni, în condițiile în care diferențele de preț au devenit mai favorabile pentru a stimula fluxurile, scrie Reuters.

Compania rusă Gazprom a anunțat că va livra 29,4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudja, în creștere față de nivelul de marți, de 24,5 mcm.

Cu toate acestea, fluxurile sunt încă cu aproximativ 27% mai mici decât nivelurile de la începutul sezonului de iarnă al gazelor de anul trecut.

Linia de tranzit prin Ucraina rămâne singura rută rămasă pentru fluxurile de gaze rusești către Europa Centrală și de Vest, după ce conducta Nord Stream 1 a fost oprită din cauza daunelor provocate de explozii în septembrie anul trecut.

În ianuarie, livrările rusești pe această rută au scăzut față de luna precedentă. Analiștii au atribuit acest lucru faptului că importatorii au luat mai puțin gaz în cadrul contractelor de gaz rusesc pe termen lung rămase, deoarece vreme mai blândă și stocurile sănătoase din Europa au făcut ca prețurile să scadă la nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, în prezent, diferențele de preț sunt mai favorabile decât înainte pentru a stimula mai multe fluxuri rusești, a declarat Yuriy Onyshkiv, analist de gaze la Refinitiv.

Prețurile gazelor din Olanda au închis marți în creștere din cauza întreruperilor de curent din Norvegia și a așteptărilor de vreme mai rece pentru săptămâna viitoare.

Între timp, nominalizările, sau solicitările de gaz rusesc în Slovacia dinspre Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany au crescut și ele la 23,7 milioane de metri cubi (mcm), față de 18,6 mcm în ziua precedentă, potrivit datelor sistemului de transport ucrainean.

Cu toate acestea, este probabil ca fluxurile rusești suplimentare prin Velke Kapusany să rămână în Slovacia și să nu fie pompate mai departe în Austria și Italia, a declarat Onyshkiv.

Fluxurile de gaze spre est pe conducta Yamal-Europe către Polonia din Germania și fluxurile de gaze rusești prin Ucraina au rămas stabile miercuri dimineață, au arătat datele operatorului de conducte.

 

 

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *