Cristian Ghinea: 11.000 de firme calificate în programul Start-Up Nation sunt amânate cu banii pentru 2024

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Cristian Ghinea (USR), fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, afirmă că peste 11.000 de companii câștigătoare în programul Start-Up Nation vor aștepta banii până în 2024, deoarece Ministerul Antreprenoriatului „a întârziat” cu cinci luni semnarea acordurilor de finanţare, iar termenul de implementare a programului a fost prelungit cu peste un an.

„11.000 de firme ţinute luni de zile fără răspuns şi acum amânate pentru 2024. Sunt incompetenţi sau ţin pentru alegeri? Îşi rup cămăşile de pe ei de grija IMM-urilor, anunţă măsuri peste măsuri de stimulare a mediului privat, însă le amână pentru anul electoral care urmează. 11.000 de afaceri noi stau la cheremul unui ministru aproape anonim pentru a fi folosiţi în scopuri electorale. Banii pentru 2022 (2,2 miliarde de lei), deşi sunt prinşi în bugetul ministerului pentru anul 2023, se vor cheltui în 2024”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, conform unui comunicat de presă transmis joi.

Cea de-a treia sesiune a Programului Start-up Nation România, arată sursa citată, menit să încurajeze şi să stimuleze înfiinţarea de IMM-uri, a început în iunie 2022, fiind inclusă şi Diaspora, cu o alocare dedicată pentru 1.000 de beneficiari.

„Înscrierile pentru granturile de până la 200.000 de lei au început pe 19 iulie şi s-au finalizat pe 1 septembrie pentru naţional şi pe 3 octombrie pentru Diaspora. Iar listele cu rezultatul evaluării au fost publicate pe 6 septembrie, respectiv pe 7 octombrie. Semnarea acordurilor de finanţare trebuia să se termine la jumătatea lunii octombrie 2022, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult de atât, pe finalul anului trecut, de la MAT a venit vestea prelungirii termenului limită de implementare până la 15 noiembrie 2024. Adică, peste un an, ceea ce se traduce prin semnarea contractelor de finanţare de abia spre sfârşitul anului 2023”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că Economedia a scris anterior că programul Start-Up Nation 2023 ar putea să nu aibă loc în acest an din lipsă de fonduri, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) așteptând rectificarea bugetară din lunile iulie-august pentru a vedea dacă se vor aloca fonduri suplimentare pentru acest program, precum și pentru programul Femeia Antreprenor, potrivit surselor din MAT.

Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *