Criza energetică din Europa: Ce țări au cele mai bine și cele mai prost izolate locuințe?

Redacția dec. 10, 2022 0 comentarii
izolare locuinta eficienta energetica

Europenii sunt profund îngrijorați de facturile la încălzire, din cauza creșterilor dramatice ale prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Comisia Europeană a cerut țărilor să acorde prioritate izolării clădirilor lor în această iarnă. Dar nu toți cetățenii resimt frigul – sau presiunea facturilor la energie – în același mod. Cercetări recente arată că pierderile de temperatură din locuințe variază considerabil în Europa, scrie Euronews.

Aceste diferențe se datorează calității izolației clădirilor, în contextul în care temperaturile exterioare au fost standardizate la 0 °C pentru toate țările analizate.

Care este țara cu cea mai proastă izolație?

Pierderile de temperatură din locuințe sunt cele mai mari în Regatul Unit, care are cel mai vechi parc de locuințe: 37% din locuințele din Regatul Unit au fost construite înainte de 1946.

Compania de gestionare inteligentă a climei casnice tado° a examinat 80.000 de locuințe din 11 țări europene între decembrie 2019 și ianuarie 2020 pentru a ajunge la această concluzie. (Pentru România și alte state est-europene nu există date)

Aceasta a constatat că o locuință din Marea Britanie cu o temperatură interioară de 20 °C și o temperatură exterioară de 0 °C pierde în medie 3 °C după cinci ore.

Pierderea temperaturii în locuință după 5 ore:

Sursa foto: Euronews

Sursa: Tado° – cu o temperatură de 20 °C în interior și 0 °C în exterior / Scala variază de la 0 °C la 5 °C 

Ce țară are cea mai bună izolație?

Norvegia, cu 0,9 °C, și Germania, cu 1 °C, sunt țările cu cele mai mici pierderi de temperatură în locuințe.

Acest lucru înseamnă că locuințele din Marea Britanie pierd căldură de trei ori mai repede decât casele din Norvegia și Germania.

Regatul Unit este urmat de Belgia (2,9 °C), Franța (2,5 °C), Țările de Jos (2,4 °C) și Spania (2,2 °C). Pierderile de căldură sunt mai mari în aceste cinci țări decât pierderea medie (1,8 °C) din toate țările evaluate.

Suedia, Danemarca și Austria au toate pierderi medii de temperatură în locuințe de 1,2 °C. În Italia, această valoare este de 1,5 °C.

Costurile energetice sunt mai mult decât duble pentru locuințele vechi

Vechimea unei locuințe are o mare influență asupra pierderilor de căldură – la fel ca și o serie de alte măsuri de eficiență energetică.

În Regatul Unit, cercetările efectuate de Oficiul Național de Statistică – pe baza certificatelor de performanță energetică – arată că costurile energetice pentru locuințele mai vechi sunt mai mult decât duble față de cele ale locuințelor mai noi.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă: în Anglia, în 2019, costul mediu estimat al energiei pe an pentru o locuință mai veche a fost de 885 de lire sterline (1 028 de euro), față de numai 399 de lire sterline (463 de euro) pentru o locuință mai nouă.

Grupul de campanie pentru climă Insulate Britain nu este singurul care cere ca Marea Britanie să fie izolată. Institutul Regal al Arhitecților Britanici (Royal Institute of British Architects – RIBA) a pledat pentru izolarea în masă a suburbiilor interbelice din Anglia.

„O proporție foarte mare dintre acestea nu au suferit modificări ale pereților de la construcție, ceea ce înseamnă că nu au nicio izolație”, se arată într-un raport RIBA. S-a calculat că o izolație adecvată, geamuri duble sau triple și înlocuirea centralelor cu gaz în 3,3 milioane de locuințe interbelice ar putea reduce emisiile de carbon ale țării cu patru procente.

Majoritatea locuințelor au fost construite înainte de primele reglementări termice

Potrivit Observatorului UE pentru stocul de clădiri, majoritatea clădirilor rezidențiale din UE au fost construite înainte de introducerea primelor norme termice, în anii 1970. Aceste măsuri de eficiență energetică au fost introduse după crizele petroliere provocate de războaiele și tulburările politice din Orientul Mijlociu.

În general, cu cât ponderea clădirilor rezidențiale noi este mai mare, cu atât mai mare va fi performanța energetică globală a parcului de clădiri.

Clădiri rezidențiale în funcție de anul de construcție (până în 2014):

Sursa foto: Euronews

În UE, 23% dintre locuințe au fost construite înainte de 1945, iar 26% au fost construite între 1945 și 1969, conform cifrelor din 2014. Aceasta înseamnă că 49% dintre locuințe au fost construite înainte de 1970. Doar 23 la sută au fost construite după 1990.

Care sunt țările europene care au cele mai vechi case?

Dacă ne uităm la ponderea locuințelor construite înainte de 1945, Marea Britanie se află în fruntea listei, cu 36,5 la sută, urmată de Belgia (33,9 la sută) și Danemarca (31,9 la sută).

Cipru are cea mai mică pondere de locuințe construite înainte de 1945, cu doar 3%. În Grecia, aceasta este de 7,3 la sută, urmată de România (11,1 la sută). În 13 țări din UE, ponderea locuințelor construite înainte de 1945 este de peste 20%.

De asemenea, Regatul Unit se află în fruntea listei în ceea ce privește locuințele construite înainte de 1970, cu 62%. Suedia (60,5%), Germania (59,4%) și Lituania (59,1%) urmează îndeaproape Regatul Unit. Această cifră este, de asemenea, ridicată în Danemarca (58,9%) și Belgia (58,5%).

Există doar șase țări în care mai puțin de o treime din locuințe au fost construite înainte de 1970. Acestea sunt Cipru, Grecia, Spania, Irlanda, Malta și Finlanda.

Ce țări europene au cele mai noi locuințe?

Ponderea locuințelor construite între 1990 și 2014 este cea mai mare în Cipru. Mai mult de jumătate dintre locuințele (54,2%) de pe această insulă au fost construite după 1990. Aceasta este urmată de Irlanda (45,2%) și Luxemburg (41,6%).

Clădiri rezidențiale în funcție de anul de construcție (până în 2014):

Sursa foto: Euronews

Lituania, Slovacia și Letonia au cele mai mici procente de locuințe construite după 1990, mai puțin de 13%. În UE, în 2014, 22,6% dintre locuințe au fost construite după 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *