Criza prețurilor. Serbia plafonează preţul benzinei şi motorinei, pentru o lună

benzina carburant alimentare pompa foto pixabay Sursa foto: Pixabay

Guvernul Serbiei a decis să plafoneze preţul benzinei şi motorinei, timp de o lună, pentru a combate inflaţia, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Executivul de la Belgrad a decis să ia această măsură pentru a preveni “o perturbare majoră şi a proteja standardul de viaţă al populaţiei”, se arată într-un comunicat de presă publicat joi seara.

Preţul benzinei şi motorinei va rămâne la 179 de dinari (1,73 dolari), respectiv 171 de dinari litrul timp de o lună, a precizat Guvernul de la Belgrad.

În luna decembrie 2021, rata anuală a inflaţiei în Serbia a fost de 7,9%, în creştere comparativ cu un avans de 7,5% în luna noiembrie şi peste limita superioară a intervalului de variaţie avut în vedere de Banca Naţională a Serbiei, care este de 3% plus/minus 1,5 puncte procentuale. Datele cu privire la inflaţia în luna ianuarie vor fi publicate în data de 22 februarie.

Cu toate acestea, joi, Banca Naţională a Serbiei a menţinut dobânda de referinţă nemodificată la 1% şi a apreciat că inflaţia, stimulată de preţurile la alimente şi combustibili, ar urma să scadă până la finele anului.

În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul condus de Ana Brnabic, care se va confrunta cu alegeri generale în luna aprilie, a plafonat preţul produselor alimentare, inclusiv la zahăr, lapte, carne de porc, ulei de floarea soarelui şi făină, pentru a ţine sub control inflaţia, menționează Agerpres, citând agenția internațională.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *