Croația, la coada UE a salariului lunar, alături de Ungaria, România și Bulgaria

Redacția ian. 6, 2023 2 comentarii
bani, finantari, euro

Faptul că Croația a introdus moneda euro și a intrat în zona euro nu înseamnă că salariul său mediu va ajunge automat din urmă media zonei. Ar fi ideal, pentru că, în prezent, salariul mediu net al Croației pentru o persoană singură este de 866 de euro pentru 2021, conform ultimelor date disponibile Eurostat, ceea ce înseamnă doar 37 la sută din media zonei euro, de 2.333 de euro, scrie publicația locală Slobodna Dalmacija, potrivit Rador.

Croația stă oarecum mai bine în comparație cu salariul mediu al întregii Uniuni Europene, unde ajunge până la 42 la sută din salariul mediu net pentru o singură persoană din Uniune (2.080 de euro). Salariul mediu al unui italian, de 1918 euro, este egal cu două salarii medii croate, iar o un salariu mediu austriac poate reprezenta până la trei salarii medii croate.

Sunt tot felul de salarii, mai mici și mai mari decât media, minime sau care se numără în zeci de mii, dar și cele care sunt fixate la aceeași sumă de ani de zile. Cel care a avut salariu mare în kune va continua să aibă salariu bun și în euro, iar cel care abia înnoda banii de la un salariu la altul va continua să exerseze această abilitate cu euro, încercând să acopere cu fonduri puține cât mai multe cheltuieli care cresc de la lună la lună, odată cu creșterea prețului la alimente.

Potrivit datelor Eurostat, salariul mediu net al unei singure persoane în Uniunea Europeană era de 2.080 de euro, iar în zona euro de 2.333 de euro, iar media croată de 866 de euro este a patra de la coada clasamentului: Ungaria, 834 de euro, România, 796 euro, iar Bulgaria, 606 euro.

Din 2016 până la sfârșitul anului trecut, salariul mediu al Bulgariei a crescut cu 55%, iar al Croației cu 23%.

Statisticienii europeni înregistrează cel mai mare salariu net mediu lunar de 3.744 de euro pentru o persoană singură din Luxemburg, urmat de Danemarca cu 3.273 de euro, iar pe al treilea loc se află Irlanda, cu un salariu net lunar pentru o persoană singură de 3.142 de euro. Austria ocupă locul al șaptelea în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 2.818 euro pentru o persoană singură, urmată de Germania, cu 2.737 euro. Salariul mediu net pentru o persoană singură în Grecia este de 1.260 de euro, în Slovenia este de 1.217 de euro, iar în Cehia este de 1.153 de euro.

Letonia și Lituania au avut salarii medii nete lunare mai mari pentru cei singuri, deși în 2016 salariile de acolo erau în urmă față de media croată. În ultimii șase ani, salariile din aceste două țări au crescut cu 56 și, respectiv, 63 la sută.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. La inflatia importata prin energie si intarirea dolarului, angajatiidin Croatia sufera deja si de ajustarea preturilor la Euro. Fenomenul e sigur, cipriotii si acum se pling, asa a fost si in Italia si Franta. Sincer, Romania face bine sa mai astepte cu Euro dar merita sa intre in Schengen. Din pacate, in cuplaj cu Bulgaria e problematic pt ca bulgarii inca nu au guvern stabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *