Rupți de realitate. Reacțiile demnitarilor după ce și-au crescut salariile în plină criză. Guran: „Trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”. Boloş: „Dacă mă uit la salariile demnitarilor din UE, pot să fiu invidios”

Redacția sept. 21, 2022 6 comentarii
bani, lei, bancnote

Salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie, în plină criză, după ce Senatul a adoptat miercuri amendamente depuse de doi senatori UDMR. Senatul a adoptat miercuri un amendament prin care Salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie, în plină criză. Reacțiile parlamentarilor nu au încetat să uimească, după ce au fost întrebați dacă sunt de acord cu o astfel de creștere salarială. Marcel Boloș, ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene, își compară salariul de 2.500 de euro din România cu cel al demnitarilor din UE, care câștigă 15.0000 de euro.

„Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populaţie a României şi problemele cu care ne confruntăm cred că este o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni. De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi întâmplător sau nu discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României ajunge la 2.500 de euro. Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate… Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat dacă ar trebui majorate salariile demnitarilor din România, el a spus că se află într-o situaţie delicată dacă se raportează la marea masă a oamenilor.

„În solidar cu oamenii aţi văzut că acum Guvernul şi Parlamentul nu au adoptat astfel de decizii care pot la un moment dat pentru oameni să fie decizii foarte sensibile. Probabil că această îngheţare a salariilor demnitarilor este un exerciţiu de solidaritate cu ceea înseamnă acum perioada de criză şi de sărăcie prin care trec oamenii”, a mai declarat Marcel Boloş.

Senatorul PNL Virgil Guran a comentat miercuri că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”, după ce a fost întrebat de ziariști cum comentează faptul că senatorii au adoptat două amendamente UDMR prin care salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie.

„În 90 Ion Iliescu spunea să fim săraci și cinstiți. Trebuie să începem să învățăm altceva, să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine”, a susținut Virgil Guran. Acesta a precizat că a votat în favoarea amendamentelor.

Și ministrul Dezvoltării Cseke Attila spune că „pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”. El a mai spus că nu au fost discutate aceste aspecte în coaliţie, însă dacă a fost un vot în Senat, atunci ssubiectul va fi abordat, iar apoi luată o decizie pe care UDMR o va respecta.

„Nu pot să comentez aceste amendamente. Eu am fost în şedinţă de Guvern şi acum am ieşit. Această informaţie nu o am şi nu pot să o comentez. Nu am văzut decizia CCR. Altfel, pot să vă spun ca şi idee, pot să vă spun că pe administraţia publică locală în ultimii 4 ani nu a fost niciun fel de creştere salarială, nici măcar legat de inflaţie”, a afirmat Cseke Attila, întrebat miercuri la finalul şedinţei de Guvern, dacă UDMR este de acord cu mărirea salariilor demnitarilor, în condiţiile în care doi senatori UDMR au depus amendamente prin care acestea sunt majorate de la 1 noiembrie.

Chestionat dacă ar fi de acord cu o astfel de majorare, ministrul UDMR a răspuns: „Eu vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci, pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, şi vă spun încă o dată specific că este punctul de vedere al UDMR, este corect din punctul nostru de vedere ca adminsitraţia locală să beneficieze de acelaşi regim. Nu cunosc amendamentul pe care îl invocaţi”.

Întrebat mai departe dacă au fost discuţii punctuale pe acest subiect în coaliţie privind această creştere de salarii, Cseke Attila a replicat: „Nu s-a discutat în coaliţie. Nu cunosc aceste amendamente. Dacă a fost un vot în Senat, atunci se va discuta în coaliţie şi se va lua o decizie pe care UDMR o va respecta”.

Chestionat dacă poate fi suportată din buget această majorare, purtătorul de cuvânt a Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că va fi făcută o analiză în acest sens cu privire la impactul financiar la nivelul Ministerului de Finanţe.

„În situaţia amendamentelor depuse la nivelul Parlamentului, ele au nevoie de o analiză şi privind resursele. Ca atare, în raport de aceste amendamente se fac analize şi la nivelul Ministerului de Finanţe. Înţeleg că e o chestiune de câteva ore, ceva recent, astfel încât de îndată ce avem rezultatele analizelor în acest sens o să puteţi avea şi opinia Guvernului faţă de aceste amendamente”, a explicat Cărbunaru.

Context

Salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie, în plină criză, după ce Senatul a adoptat miercuri amendamente depuse de doi senatori UDMR. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a admis tot miercuri o sesizare USR, care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin Parlament.

Practic, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Iar acum senatorii UDMR au depus un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.

În plus, senatorii UDMR mai introduc un amendament care majorează cu 25% salariile angajaților din Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, implicați în procesul legislativ, pe durata desfășurării acestei activități.

Chiar miercuri Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizări depuse de USR care reclamau aceleași tipuri de majorări salariale în sistemul public, introduse prin două proiecte de lege (AICI și AICI). Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări erau: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor. În proiectele de lege menţionate, iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, susţinea USR.

USR susține că senatorii UDMR reintroduc acum exact aceleași prevederi „pe ușa din dos”. „Curtea Constituțională a dat dreptate USR, admițând astăzi sesizările noastre pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creșterea indemnizațiilor parlamentarilor și a protejat banul public și bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, Coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos, printr-un amendament ce va fi astăzi votat în plenul Senatului”, arăta USR.

Comentarii

  1. Nemernicii si imbuibatii astia de porci cu cefe si burti late nu se gandesc decat la ei. Voi,fraierii va certati din cauza lor ,iar pe ei ii doare n cot de voi. Sa i votati bine! Ei stiu ca tot pe ei ii voteaza fraierii si de aceea nu le pasa de nimic si ne prostesc cum vor.

  2. Gunoaielor, câți bani trebuie sa mai sifonati din banii publici, nu este deajuns ca luna de luna cheltuiți mii de euro cu minciunile din deconturi, va plângeți ca luați 2500 euro pe luna, pai câți oameni din tara asta au 2500 euro pe luna?
    Un Vlad Țepeș ne trebuie sa va execute pe toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *