Cum luptă guvernul Ciucă cu seceta? Se face un “comitet interministerial” pentru a identifica măsuri

seceta-Pexels-e1590398621579-640x400

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat înfiinţarea unui comitet interministerial care se va ocupa de efectele în agricultură ale secetei pedologice, acesta urmând să găsească măsurile care pot fi luate atât din fonduri guvernamentale, cât şi din cele europene, pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii şi pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă, transmite News.ro.

Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că din acest comitet vor face parte şase ministere.
“Am avut o discuţie cu domnul ministru Daea, miercuri, în şedinţa de Guvern şi, după ce am analizat, am luat decizia ca începând de săptămâna viitoare să înfiinţăm un comitet interministerial care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele şi impactul în agricultură a schimbărilor climatice şi, aşa cum am scos în evidenţă efectele pe care le produce seceta pedologică. În acest sens, următoarele ministere vor face parte din Comitetul interministerial: Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului, IMM urilor”, a transmis premierul.

El a adăugat că acest comitet interministerial va avea în plan şi dezvoltarea capacităţilor de producţie în industria agroalimentară. “În felul acesta dorim ca, pe de o parte, să identificăm măsurile pe care putem să le luăm atât din fonduri guvernamentale, de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii, pentru sprijinul fermierilor care sunt afectaţi de efectele secetei şi, desigur, dezvoltarea capacităţilor de producţie în industria agroalimentară astfel încât să putem să dezvoltăm capacităţi de producţie care să asigure valoare adăugată mai mare”, a explicat Nicolae Ciucă.

Între timp, agricultorii cer de ceva vreme măsuri, după cum puteți citi AICI sau aici:

 

Agricultorii cer declararea stării de calamitate cauzată de secetă în localităţile unde peste 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată

 

Foto: Pexels

Comentarii

  1. Cam cum se pune problema in ministerul agriculturii si cum se “lupta” ei cu seceta vedeti din articolul asta https://www.digi24.ro/opinii/comedie-cu-prosti-despre-irigatiile-care-nu-au-fost-niciodata-in-pnrr-2012327?fbclid=IwAR2NQBMjKuvU5UQh_jySvQtBrOc2hamaZJ_Ih0mzRhYLw8lB-SARUwS2Frg
    Ideea este ca sunt toti prin ministerul Agriculturii prosti de bubuie in frunte cu ministrul si nu concep sisteme de irigatii moderne, in schimb viseaza sedii pentu ANIF si masini 4X4. Ticalosi si incompetenti, asta avem la ministerul agriculturii si se mira toti ca prostii de ce nu rezolvam cu irigatile.

  2. Nu de irigații avem nevoie! Avem nevoie de refacerea zonelor inundabile, din lunca Dunării și a altor râuri, și de scoaterea a sute de mii de hectare de teren din circuitul agricol și reîmpădurirea acestor terenuri. Romania ar trebui să fie o tara preponderent împădurită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *