Agricultura din județele Moldovei este în moarte clinică din cauza secetei, avertizează asociație Forța Fermierilor din regiune. Agricultorii se plâng că 2022 este un an chiar mai dificil decât 2020 și că în acest moment unii fermieri recoltează sub o tonă de grâu la hectar. Asociația solicită începerea urgentă a lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan.
Asociația Forța Fermierilor spune că multe regiuni din țară se află într-o situația dramatică din cauza secetei, iar din Moldova lipsesc aproape complet sistemele de irigații. “Primim semnale disperate din partea membrilor noștri din filialele județene respective. În această zonă, sunt situații unde lucrurile stau mai prost decât în 2020, care a fost un an catastrofal din punct de vedere meteorologic pentru majoritatea regiunilor agricole ale țării!”, transmite asociația.
“Spre exemplificare, în multe ferme din Moldova, conform informațiilor primite de la membrii AFF din zonă, producțiile de grâu nu vor depăși două tone de grâu la hectar, în cel mai bun caz, fiind cazuri în care vorbim și de sub o tonă la hectar. Pentru acești fermieri, aceste producții, în condițiile creșterii de costuri cu inputurile și cu carburanții înseamnă colaps financiar. Situația este cu atât mai gravă cu cât nici culturile de primăvară, în special porumbul, nu arată deloc bine, pârjolite fiind de seceta agresivă. Dezastru la grâu, dezastru la porumb, pentru mulți agricultori din zona Moldovei aceasta înseamnă că fermele lor vor fi în moarte clinică la finalul acestui an”, transmite asociația.
Aceasta le solicită decidenților din guvern și parlament să adopte decizia de a relansa investițiile în Canalul Siret- Bărăgan, aceasta fiind “singura soluție pentru construcția unui sistem de irigații viabil în regiunea Moldovei”.
Asociația Forța Fermierilor precizează că vizează lansarea unei campanii naționale de sprijinire a investițiilor în irigații, atât în modernizarea sistemelor existente, cât și construcția de obiective noi, “care să îi salveze pe fermierii români de seceta cronică instalată și care să întărească securitatea alimentară a României”.
O analiză Economedia, din mai, în legătură cu seceta și potențialele efecte: