Cum poate împiedica România vânzarea terenurilor agricole către străini

agricultura, teren, tractor, agricol

Singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini este impunerea unei limite pentru suprafața pe care o poate deține un proprietar, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, finei unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul la Digi24.

Potrivit lui, nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. „Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat Oros.

„De aceea și această preocupare Comisiei (Europene, n.r) – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenții se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

O lege inițiată în 2018 de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu și mare latifundiar din Olt, și promulgată anul trecut a interzis practic românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România. Legea dă actualilor fermieri români monopol pe cumpărarea de terenuri.

„Anul trecut, sub pretextul că vor să oprească vânzarea pământului către străini, PSD-iştii, mânaţi de latifundiarii roşii, au blocat vânzarea terenurilor agricole, creând o procedură greoaie, complicată, prin care descurajau oamenii simpli să vândă şi să cumpere teren, însă încurajându-i să vândă şi să cumpere cu acte de mână, lor, şmecherilor din agricultură. Fiind greu de vândut, preţul terenului a scăzut. Ce convenabil pentru băieţii deştepţi, care puteau cumpăra doar ei, şi la preţul convenabil. Voi vorbiţi de trădare naţională, când aţi interzis cetăţenilor români care nu sunt de cel puţin 5 ani agricultori, care nu sunt înregistraţi fiscal de cel puţin 5 ani cu venituri din agricultură, care nu s-au întors în ţară, dacă cumva au fost plecaţi de cel puţin 5 ani, să cumpere teren agricol în România? Aţi dorit ca doar voi să mai puteţi cumpăra teren agricol în România, pentru voi sau pentru străini, şi până acum aţi făcut-o, cumpărând pe firmele voastre şi apoi cesionând părţile din firmă”, spunea, recent, ministrul Adrian Oros.

 

Sursa foto: Pexels/Sergio Souza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *