Cum vrea PSD să combată ”specula” cu produse de bază: Limitarea adaosului comercial, reducerea unor subvenții

G4Media mai 16, 2022 0 comentarii
bani, lei, bancnote, piata, cumparaturi

PSD vrea să modifice Codul Fiscal în maxim două săptămâni și să introducă o serie de măsuri pentru a combate ”specula” cu produse de bază, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Potrivit acestora, printre măsurile avute în vedere de liderii PSD se numără limitarea adaosului comercial sau reducerea subvențiilor acordate producătorilor.

Legislația actuală prevede că operatorii economici au obligația de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale și cele de comision practicate. Totuși, legea nu prevede în acest moment praguri maxime pentru un asemenea „adaos”.

Pe de altă parte, PSD insistă în coaliție cu renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea impozitării progresive. Pentru a putea fi introdus de la 1 ianuarie 2023, impozitul progresiv ar trebui adoptat cu șase luni înainte de a intra în vigoare, altfel spus la 1 iulie noua lege ar trebui adoptată.

Potrivit surselor G4Media.ro, PSD vrea să-i convingă pe liberali că este mai bun impozitul progresiv și sunt prezentate diverse simulări.

Reamintim că Ministerul Finanțelor lucrează în prezent la o ordonanță de urgență care să combată presupusa speculă din comerț, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării de deficit pe piață.

Economiștii consultați de Economedia consideră că reglementarea speculei și amendarea așa-zișilor speculanți care cresc prețurile este o măsură populistă, prin care politicienii arată cât se „luptă” împotriva „vinovaților de serviciu” pentru binele poporului, dar care de fapt lasă loc de abuzuri și interpretări. Ei spun că producătorii și consumatorii vor avea direct de suferit de pe urma acestui haos generat de interferența statului în piață.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.